«Οι ανάγκες λόγω των αυξημένων διαταραχών στα παιδιά είναι πολύ μεγάλες στην περιοχή μας και γι αυτό συζητάμε για τη δημιουργία δεύτερου ΚΕΔΑΣΥ στο Ηράκλειο» τόνισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Κέντρου στο Ηράκλειο Κωνσταντίνα Οικονομοπούλου που μίλησε στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα κέντρα διεπιστημονικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης.
«Βλέπουμε πάνω από 2200 παιδιά τον χρόνο, κάνουμε τις αξιολογήσεις, δυστυχώς υπάρχει και αναμονή» τόνισε η κ.Οικονομοπούλου που αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια με τους γονείς και τα παιδιά όταν τους επισημαίνεται ένα ζήτημα που έχει προκύψει.
«Έχουμε 47 στελέχη όλων των ειδικοτήτων και δεν προλαβαίνουμε. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς , τα Σχολεία, όλους τους ειδικούς για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία των παιδιών είτε αυτή είναι μαθησιακή, είτε έχει σχέση με την κοινωνική συμπεριφορά, όπως διαταραχή εντοπίσουμε μετά αναλαμβάνει ο ειδικός» τόνισε η κ.Οικονομοπούλου.
«Ακόμη και όταν παραπέμψουμε μια περίπτωση στον παιδοψυχίατρο είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβίζει τους γονείς. Είναι ο πιο ειδικός για να κάνει τη διάγνωση και θεραπεία. Τα πράγματα πολλές φορές είναι πιο απλά και δεν χρειάζεται να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι γιατί μετά τα βρίσκουμε μπροστά μας» ανέφερε.
Η ίδια τόνισε ότι όντως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια πίεση από γονείς να οδηγηθούν τα παιδιά σε αξιολόγηση για προφορικές εξετάσεις πχ στις πανελλήνιες, αλλά επεσήμανε ότι οι ειδικοί…δεν ξεγελιούνται.
«Έχει μπει φραγμός στο τι γινόταν πριν. Τώρα μόνο η υπηρεσία μας μπορεί να κάνει αυτή την αξιολόγηση. Αλλά ας μη νομίζουν κάποιοι ότι είναι εύκολη η…προφορική εξέταση για αυτά τα παιδιά που έχουν πχ δυσλεξία. Είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία» δήλωσε η κ.Οικονομοπούλου.
Υπογράμμισε τους κινδύνους από την χρήση τάμπλετ, κινητών κλπ από τις μικρές ηλικίες και ανέφερε ότι «τα βλέπουμε τώρα και στους εφήβους, βλέπουμ δυστυχώς ότι ένα παιδί δεν έχει συγκέντρωση πάνω από 43 δευτερόλεπτα όσο δηλαδή διαρκεί ένα βίντεο στο Τικ Τοκ»! είπε και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη ευθύνη της οικογένειας αυτό που συμβαίνει και πρέπει και οι γονείς να αντιδράσουν!
Πόσες οικογένειες πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα παιδιά τους και δεν το ξέρουν; Πόσοι προστρέχουν στους ειδικούς; Υπάρχει υποστήριξη; Τα κέντρα διεπιστημονικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) κάνουν σπουδαία δουλειά από τότε που θεσμοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης ή προσαρμογής στο σχολείο. Μαζί μας η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Ηρακλείου Κωνσταντίνα Οικονομοπούλου.