Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Κομισιόν εξετάζει ενδεχόμενο έκτακτων αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια

Πρέπει να διαβάσετε

Με τις πληγές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης να παραμένουν ανοιχτές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Κομισιόν εξετάζει για πρώτη φορά στην ιστορία των υποστηρικτικών δομών στον πρωτογενή τομέα αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Κρήτη μπαίνει σε κεντρικό «κάδρο» καθώς οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες από την περυσινή παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα και τις βροχοπτώσεις της άνοιξης, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς, φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Το αίτημα έχουν καταθέσει αγροτικοί φορείς της Κρήτης ζητώντας έκτακτες αποζημιώσεις για καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και πλέον εξετάζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο στις 16 Απριλίου.

Ακολούθησε στις 8 Μαΐου επιστολή του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν για «τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου».

Φαίνεται μάλιστα ότι οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται προσεχώς όπως δεσμεύτηκε ο Ευρωπαίος  Επίτροπος Γεωργίας κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που είχε με τον Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής λόγω της έντονης προσβολής από δάκο. Αυτό είχε σαν συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19 από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία. Μεταξύ των περιοχών όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες στην παραγωγή ελαιολάδου είναι η Κρήτη.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα