Ραγδαία είναι η αλλαγή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα διαπιστώθηκε πως οι πληθυσμοί των ψαριών του γλυκού νερού έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν προς πιο δροσερά κλίματα.
Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο sciencedaily, τα μεταναστευτικά είδη με μεγάλο σώμα, όπως ο σολομός του Ατλαντικού, έχουν αρχίσει να ευδοκιμούν καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί νέους οικοτόπους προς τους πόλους.
«Μια κοινή βιολογική απόκριση στην υπερθέρμανση σε θαλάσσιους και χερσαίους οικοτόπους είναι ότι οι πληθυσμοί αυξάνονται στην πολική πλευρά των περιοχών εξάπλωσης των ειδών, καθώς δημιουργούνται νέα περιβάλλοντα, ενώ αντίθετα οι πληθυσμοί μειώνονται στην ισημερινή πλευρά των περιοχών εξάπλωσης των ειδών, καθώς το κλίμα θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο» σημείωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και καθηγητής Μάρτιν Γκένερ.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για τους σκοπούς της μελέτης αφορούν πληθυσμούς ψαριών που διαβιούν σε παραποτάμιες περιοχές και την εξέλιξη της ζωής τους από το 1958 έως το 2019.
Πέστροφα, πέρκα και λούτσος ανάμεσα στα είδη που ταξιδεύουν
Η απόκριση των ψαριών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ήταν πιο εμφανείς σε είδη μεγαλύτερου μεγέθους, με υψηλότερα τροφικά επίπεδα, μεταναστευτική συμπεριφορά ποταμού-θάλασσας.
Ανάμεσα στα είδη που διαπιστώθηκε πως έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τους πόλους είναι καστανή πέστροφα και τα είδη χονδροειδών ψαριών που είναι γνωστά σε πολλούς ψαράδες, όπως η ευρωπαϊκή πέρκα και ο βόρειος λούτσος.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η προβλεπόμενη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει πιθανότατα σε εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δομούνται οι κοινότητες των ποταμών, αλλά και στη μείωση της αφθονίας της κατανομής των ειδών» σημείωσε ο κ. Γκένερ.
Καταλήγοντας ο κ. Γκένερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να διερευνηθεί «πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να μειωθούν μέσω στρατηγικών διατήρησης, όπως η αποκατάσταση των οικοτόπων».