Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη χειρότερη ξηρασία στον Αμαζόνιο

Πρέπει να διαβάσετε

Μία νέα έρευνα προστίθεται σε αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια την πολυεπίπεδη καταστροφή που έχει επιφέρει στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι επιπτώσεις που έχει αυτή η καταστροφή.

Ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες για διαφόρους λόγους (υλοτομία, δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, δημιουργία οικισμών, εξορύξεις κ.α.) ενώ εσχάτως αυτός ο κρίσιμος για την υγεία του πλανήτη (και της ανθρωπότητας) πνεύμονας υποφέρει από την κλιματική αλλαγή η οποία σύμφωνα με τη νέα μελέτη ήταν ο κύριος παράγοντας της χειρότερης ξηρασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου ανάμεσα στα άλλα παίζει βασικό ρόλο στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αν και οι ξηρασίες στον Αμαζόνιο δεν είναι ασυνήθιστες η ξηρασία του 2023 ήταν πιθανότατα η χειρότερη όλων.
Τον Οκτώβριο ο Ρίο Νέγκρο, ένας από τους ποταμούς του Αμαζόνιου που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου έφτασε στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο κοντά στη περιοχή Manaus στη Βραζιλία.

Ο Αμαζόνιος, εκτός από ένα προστατευτικό μέσο κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια πλούσια πηγή βιοποικιλότητας που περιέχει περίπου το 10% των ειδών χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά είδη εκεί που παραμένουν άγνωστα σε εμάς.

Η ξηρασία έχει διαταράξει τα οικοσυστήματα και επηρεάζει  άμεσα εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται στα ποτάμια για μεταφορές, τρόφιμα και εισόδημα με τους πιο ευάλωτους να έχουν πληγεί περισσότερο όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα