Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο στο να γίνει η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών φέτος, ξεπερνώντας την Ευρώπη μετά τον πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας που περιόρισε τις ροές του καυσίμου προς την περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom εξήγαγε 23,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ή σχεδόν 40% πάνω από τις ποσότητες που εξήγαγε την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε τελωνειακά στοιχεία της ασιατικής χώρας και εκτιμήσεις τιμών από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, σε σύγκριση με τα 22,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που στάλθηκαν μέσω αγωγών στους υπόλοιπους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στις ροές μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού TurkStream.
Η Gazprom αυξάνει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και έχει σχεδιασμένη χωρητικότητα 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου συμφώνησε με την China National Petroleum για πρόσθετες αποστολές τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την αύξηση των ημερήσιων ροών στο μέγιστο συμβατικό επίπεδο, το οποίο προηγουμένως είχε τεθεί ως στόχος για τις αρχές του 2025.
Η συμφωνία επετεύχθη καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου στην ασιατική οικονομία αυξάνεται. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 8% φέτος, “με αιχμή τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και με τη στήριξη της παραγωγής ενέργειας, των οικιακών και εμπορικών χρηστών και του τομέα των μεταφορών”.
Ενώ η Gazprom σχεδιάζει να αυξήσει τις ετήσιες προμήθειές της στην Κίνα κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα μέσω της λεγόμενης διαδρομής της Άπω Ανατολής από το 2027, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μικρό μέρος αυτού που η εταιρεία έστελνε στην Ευρώπη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, η Gazprom παραμένει κρίσιμη πηγή ενέργειας για ορισμένα κράτη, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία. Οι εξαγωγές μέσω αγωγών προς την περιοχή αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Καθώς η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης της Gazprom με την Ουκρανία λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και το Κίεβο δεν προτίθεται να την παρατείνει, υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί περίπου η μισή ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για την αντικατάσταση των ροών διαμετακόμισης, με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί ενδεχομένως μια λύση, αλλά μια συμφωνία δεν φαίνεται να είναι κοντά.