Η Κίνα ξεκίνησε τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε 6 ζώνες γύρω από την Ταϊβάν

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκίνησαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το κύριο νησί της Ταϊβάν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και διά της βίας.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και λίγες ώρες αφότου drones πέταξαν πάνω από εδάφη της Ταϊβάν και χάκερ εξαπέλυσαν επίθεση στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας.

Η Πελόζι, η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ταϊβάν την τελευταία 25ετία, διεμήνυσε κατά την επίσκεψή της ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, που έχει δική της κυβέρνηση, η οποία εκλέγεται δημοκρατικά, και ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού.

«Η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν» δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάνσι Πελόζι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Τα γυμνάσια αποτελούν την κύρια απάντηση του Πεκίνου, αν και έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο.

Ξεκίνησαν οι ασκήσεις της Κίνας με πραγματικά πυρά στην Ταϊβάν

Το μεσημέρι, τοπική ώρα, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε: «Από τις 12:00 σήμερα έως τις 12:00 στις 7 του μήνα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει μια σημαντική στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πραγματικής άσκησης μάχης, επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές και στους αντίστοιχους εναέριους χώρους».

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες περιβάλλουν το νησί και περιστασιακά επικαλύπτονται με τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν. Ορισμένες είναι επίσης πολύ κοντά σε βασικά λιμάνια και οι Αρχές της Ταϊβάν έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι ουσιαστικά διεξάγει αποκλεισμό -μια πολύ σοβαρή κατηγορία.

Σε αρκετές περιοχές οι ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε απόσταση 12 μιλίων από το νησί.

«Η Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας διεξήγαγε την Πέμπτη στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της «λειτουργούν κανονικά» και παρακολουθούν τι συμβαίνει. «Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», ανέφερε το υπουργείο.

Πώς θα αντιδράσει η Ταϊβάν

Δέκα λεπτά πριν από την έναρξη των ασκήσεων με πραγματικά πυρά, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κίνας για «παράλογη συμπεριφορά».

Οι ασκήσεις «αποσκοπούν στην αλλαγή του status quo και τη διατάραξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Ο εθνικός στρατός θα συνεχίσει να ενισχύει την επαγρύπνησή του και οι δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα θα διεξάγουν καθημερινή εκπαίδευση», ανέφερε.

https://twitter.com/MoNDefense/status/1555046182472536065

Ο αναλυτής Bonnie Lin δήλωσε στο BBC ότι ο στρατός της Ταϊβάν θα αντιδράσει προσεκτικά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος αντιπαράθεσης.

«Για παράδειγμα, αν η Κίνα αποφασίσει να στείλει αεροπλάνα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, υπάρχει πιθανότητα η Ταϊβάν να προσπαθήσει να τα αναχαιτίσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να δούμε μια σύγκρουση στον αέρα, θα μπορούσαμε να δούμε πολλά διαφορετικά σενάρια να διαδραματίζονται», είπε.

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι την Τετάρτη σήκωσε αεροσκάφη για να προειδοποιήσει κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και ο στρατός της έριξε φωτοβολίδες για να απομακρύνει άγνωστα αεροσκάφη πάνω από τα νησιά Κινμέν, που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα.

Αρκετά υπουργεία έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε η κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν ζήτησε επίσης από τα πλοία να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές και διαπραγματεύεται με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για την εξεύρεση εναλλακτικών αεροπορικών διαδρομών.

Αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην ευρύτερη περιοχή

Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan διεξάγει προγραμματισμένες επιχειρήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε ένα τμήμα 2.2 τετραγωνικών μιλίων του Ειρηνικού, που περιλαμβάνει ύδατα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν.

«Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και η ομάδα κρούσης που το συνοδεύει είναι εν πλω στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, συνεχίζοντας κανονικές, προγραμματισμένες επιχειρήσεις στο πλαίσιο των περιπολιών ρουτίνας για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε εκπρόσωπος του Έβδομου Στόλου του ΠΝ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Πόσο δικαιολογημένος είναι ο φόβος μιας ανοικτής σύρραξης;

Ειδικοί συμφωνούν ότι ούτε οι ΗΠΑ, αλλά ούτε και η Κίνα προτίθενται να κλιμακώσουν την ένταση σε βαθμό που να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας πιθανότατα θα διεξαχθούν με τρόπο που να αποτραπεί μια κλιμάκωση από τις ΗΠΑ, εκτιμά ο Τζάστιν Μπάσι, εκτελεστικός διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα άμυνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, Μπλέι Χέρτζινγκερ, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ πρόσεξαν πάρα πολύ να μην εκφράσουν υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Κίνα.

«Στην αμερικανική εμπλοκή με την Ταϊβάν είναι πολύ προσεκτικοί στο να διασφαλίσουν ότι θα βρίσκουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υποστήριξη προς την Ταϊβάν, χωρίς ωστόσο να την ενθαρρύνουν να κάνει κάτι που θα προκαλούσε ευρύτερη σύρραξη», λέει.

Η αναλύτρια του Crisis Group για θέματα που αφορούν στην Κίνα, Αμάντα Χσιάο, υπογραμμίζει ότι, μολονότι προκαλεί ανησυχία η στρατιωτική κλιμάκωση από μέρους του Πεκίνου, δεν συνιστά μη αναμενόμενη αντίδραση.

«Το Πεκίνο προσπαθεί ξεκάθαρα να εκφράσει τις αποφασιστικές αντιρρήσεις του στην επίσκεψη της Πελόζι. Κι αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική απάντηση που επιλέγει τώρα θα πρέπει να κλιμακωθεί εμφανώς πέρα από στρατιωτικές δραστηριότητες που έχει κάνει στο παρελθόν γύρω από την Ταϊβάν κι αυτός ο πήχης είναι πολύ ψηλός. Πιστεύω ότι η πρόθεση των στρατιωτικών ασκήσεων είναι πιθανότερο να αφορά στην προβολή στρατιωτικής ισχύος», τόνισε.

Τι δείχνει η ιστορία

Αρκετές εντάσεις έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στο Στενό της Ταϊβάν, η τελευταία το 1995. Η κρίση εκείνη, που έμεινε γνωστή ως Τρίτο Στενό της Κρίσης της Ταϊβάν, ακολούθησε την ανακοίνωση της Ταϊπέι ότι θα διεξήγαγε τις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κίνα έσπευσε να δείξει την πυγμή της με πολύμηνες στρατιωτικές ασκήσεις και την εκτόξευση πυραύλων σε απόσταση 35 μιλίων από λιμάνια της Ταϊβάν.

Αν και υπάρχει ιστορικό προηγούμενο επίδειξης στρατιωτικής ισχύος από την Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν, η Χσιάο λέει ότι φαίνεται πως οι πυραυλικές δοκιμές που σχεδιάζει η Κίνα μετά την επίσκεψη της Πελόζι θα είναι πιο κοντά στην Ταϊβάν αυτή τη φορά.

Το διακύβευμα για τον Σι Τζινπίνγκ

Αφότου ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια, κατέστησε σαφές ότι είναι ψηλά στην ατζέντα του η επανένωση με την Ταϊβάν. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η απάντηση του Σι στο ταξίδι της Πελόζι πιθανώς θα αφορά τόσο εσωτερικά θέματα στην Κίνα όσο και εδραίωση στην εξουσία.

Η ηπειρωτική Κίνα μαστίζεται από την κρίση των ακινήτων που έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και από μια επιβράδυνση της οικονομίας της λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής του Πεκίνου έναντι της Covid-19 και των συνεχιζόμενων lockdown.

«Αναφορικά με την επίσκεψη της Πελόζι, ίσως συνιστά μια ευκαιρία για τον Σι Τζινπίνγκ να στρέψει την προσοχή μακριά από εσωτερικά θέμα», λέει η Τζένιφερ Χσου, του Lowy Institute, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Τζέιντ Γκουάν, ειδικό σε θέματα που αφορούν στην κινεζική εξωτερική πολιτική, του Πανεπιστημίου Deakin, οι κινήσεις του Σι, που αποσκοπούν στο να δείξει ισχυρό πρόσωπο έναντι της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, πιθανώς επηρεάζονται και από το επικείμενο 20ό συνέδριο του ΚΚ, που αναμένεται να επικυρώσει μια τρίτη θητεία του στην εξουσία.

«Ο Σι αυτοπροβάλλεται ως προστάτης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, κι έτσι η κυβέρνησή του δεν έχει τα περιθώρια να εμφανιστεί αδύναμη στο συνέδριο», υπογραμμίζει.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα