Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Η νέα κυβέρνηση έκλεισε ήδη τον πρώτο μηνά της θητείας της παρουσιάζοντας ένα θετικό δείγμα γραφής προς την κοινωνία και ίσως ύστερα από αρκετά χρόνια υπάρχει κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο, που υλοποιεί προεκλογικές υποσχέσεις με τη σειρά που τις είχε εξαγγείλει.

Ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια των πρώτων ημερών είναι ο νόμος για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων με τις ουσιαστικές αλλαγές στο θέμα του ασύλου, προκειμένου τα πανεπιστήμια επανέλθουν στην κανονικότητα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και στο κύριο εκπαιδευτικό, επιστημονικό τους έργο.

Μεγάλη πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή την κατάθεση του αναφερόμενου πολυνομοσχεδίου, λες και η κατάργηση του ασύλου θα σημαίνει αυτομάτως την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων για να συλλαμβάνουν τους φοιτητές. Η μήπως με την κατάργηση του η αστυνομία θα διακόπτει τα μαθήματα, θα σταματήσει τα ερευνητικά προγράμματα και όλες τις καθημερινές εκπαιδεύτηκες δραστηριότητες τους.

Σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Μόνο στην χώρα μας τα πανεπιστήμια αποτελούν καταφύγιο λαθρεμπόρων, ναρκοεμπόρων, αναρχοαυτόνομων και παραβατικών. Σήμερα χρησιμοποιείται το άσυλο για εκείνους που μπορούν να παρανομούν ανενόχλητα και να κρύβονται εντός των πανεπιστημίων.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και διαψεύδει τις δικαιολογίες και τα ιδεολογικά ψευδοαφηγήματα. Η πλειοψηφία Πρυτάνεων, των καθηγητών και των φοιτητών το ζητά γιατί στην ουσία δεν υπάρχει άσυλο υπάρχει ασυδοσία.

Η ασυδοσία επικρατεί όταν δεν εφαρμόζονται οι Νόμοι και οι κανόνες της Δημοκρατίας. Το φαινόμενο της ασυδοσίας όπως αυτό διαχρονικά έχει επικρατήσει οδήγησε στην παρακμή και την χρεοκοπία την Ελλάδα.

Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και εμπόρων εξακολουθεί να μην κόβει αποδείξεις, γιατί δεν θέλει να πληρώσει φόρο και μπορεί να το κάνει αφού υπάρχει ανοχή και του κράτους και του συναλλασσόμενου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να οδηγεί όπως θέλει και να παρκάρει όπου θέλει, όταν γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Οι υπάλληλοι σε κάποιες υπηρεσίες μπορούν να αδιαφορούν να μην εξυπηρετούν τους πολίτες, όταν γνωρίζουν ότι δεν θα ελεγχθούν για να λογοδοτήσουν.

Οι επιχειρηματίες μπορούν να βάζουν δικούς των εργατικούς η μισθολογικούς κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, όταν ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους ενοχλήσει.

Συνεπώς σε γενικές γραμμές υπάρχει άσυλο ασυδοσίας παντού και όχι μόνο στα Πανεπιστήμια και τελικά αυτός που την πληρώνει είναι ο απλός σωστός πολίτης που τηρεί τους κανόνες και τους Νομούς.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να ζούμε στην κανονικότητα και για αυτό το θέμα δεν φταίει ούτε η σημερινή ούτε η προηγουμένη κυβέρνηση. Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μαζί με την ανοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή τη δυναμική που δείχνει και παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση οφείλουμε να επαινέσουμε και να τη στηρίξουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα στη νέα εποχή ανάπτυξης της χώρας. Σε μια τέτοια προσπάθεια με συμμάχους τις δυνάμεις της λογικής και τις δυνάμεις της κοινωνίας που επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία, είναι βέβαιο η κατάργηση της ασυδοσίας που αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική μεταρρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει ακριβά τους αντιρρησίες συνείδησης εναντίον της τάξης και της ασφάλειας , όχι μόνο των αμφιθέατρων αλλά και της πολιτικής ζωής.

Καιρός είναι επιτέλους να επικρατήσει η λογική στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές να αποκτήσουν το «άσυλο» για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που στερούνται τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια των.

Άλλα Πρόσφατα