Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ήρεμη πρακτική που ανακουφίζει το στρες μετά από τη διάγνωση καρκίνου

Πρέπει να διαβάσετε

Η διάγνωση του καρκίνου ταράζει τα νερά και αλλάζει πολλά στη ψυχοσύνθεση των ασθενών. Η αύξηση του άγχους αλλά και το ενδεχόμενο κατάθλιψης δεν λείπουν δυστυχώς από το «πρόγραμμα», μαζί με την επιβάρυνση της σωματικής υγείας. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, μια νεότερη μελέτη υποδεικνύει το πλεονέκτημα μιας αρχαίας πρακτικής, στην ανακούφιση από αυτό το συναισθηματικό φορτίο: τη γιόγκα.

«Μια παρέμβαση ευεξίας που ενσωματώνει γιόγκα και ψυχολογικά εργαλεία μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ του νου, του σώματος και του πνεύματος, οδηγώντας σε μια καλύτερη και πιο ουσιαστική ποιότητα ζωής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Deidre Pereira, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (UF) στο Gainesville.

Στην ενθαρρυντική αυτή έρευνα συμμετείχαν 51 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κάποια μορφή γυναικολογικού, γαστρεντερικού ή θωρακικού καρκίνου, οι οποίες συμμετείχαν σε μια ομαδική παρέμβαση 10 εβδομάδων, δια ζώσης, η οποία χρησιμοποίησε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, διαλογισμό ενσυνειδητότητας, ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες και ήπια γιόγκα με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τις συμμετέχουσες σε ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όσον αφορά τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τις μαύρες γυναίκες, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η ποιότητα ζωής τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της ολιστικής φροντίδας για τη νόσο», εξήγησε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Elizabeth Kacel, κλινική ψυχολόγος υγείας και καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο. Αυτό που πραγματικά συνέβαλε θετικά ήταν η χρήση του προγράμματος της γιόγκα και του διαλογισμού παράλληλα με την ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, πρόσθεσε.

«Ο συνδυασμός και των δύο προσεγγίσεων παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο στο οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν τα σκαμπανεβάσματα της επιβίωσης από τον καρκίνο», δήλωσε η Δρ. Kacel.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα