Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Ινδία σταματά τα τρένα με τεχνητή νοημοσύνη για να σωθούν ελέφαντες

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Γκανές είναι ο προστάτης των διανοουμένων, των τραπεζιτών και των συγγραφέων. Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς θεούς του Ινδουισμού αφού οι πιστοί θεωρούν ότι φέρνει καλοτυχία και προστατεύει κάθε νέο ξεκίνημα. Έχει κεφάλι ελέφαντα και σώμα ανθρώπου και απεικονίζεται σε έργα τέχνης, αλλά και αγάλματα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο ελέφαντας έχει καθιερωθεί ως ιερό σύμβολο, με αποτέλεσμα εδώ και αιώνες να λατρεύονται και να χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τους βασιλικούς ελέφαντες που ενίσχυσαν τον στρατό, αλλά και τους βαμμένους και στολισμένους με πολύχρωμα υφάσματα σε γιορτές, παρότι δεν είναι λίγες οι καταγγελίες οργανώσεων που κάνουν λόγο για κακομεταχείριση των συμπαθών γιγάντων κατά τη διάρκεια των δημοφιλών τελετών αυτών.

Παρότι στην Ινδία φιλοξενείται ένας σημαντικός αριθμός ασιατικών ελεφάντων σε ποσοστό που αγγίζει το 60% στο παγκόσμιο σύνολο του είδους, με περισσότερα από 30 καταφύγια, ο πληθυσμός τους στη χώρα ελαττώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, με την Indian Express να κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 20% συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα The Hindu, σχεδόν 200 ελέφαντες ενώ διέσχιζαν σιδηροδρομικές ράγες συγκρούστηκαν θανάσιμα με τρένα σε διάστημα μεταξύ του 2010 και του 2020, με τα περιστατικά αυτού του τύπου να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση θανάτου ελεφάντων στην Ινδία, όχι από φυσικά αίτιαΕπιπλέον, την ίδια περίοδο σχεδόν 740 ελέφαντες σκοτώθηκαν αφού ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν άλλους θανάτους, οι αρμόδιες αρχές στις πολιτείες του Άσαμ και της Δυτικής Βεγγάλης – όπου μέσα σε μόλις ένα χρόνο σημειώθηκαν 85 θανατηφόρα περιστατικά – καθώς και στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, επιστρατεύτηκε η τεχνητή νοημοσύνη για να σωθούν οι περιπλανώμενοι ελέφαντες.

Αναλυτικότερα, ο Βορειοανατολικός Συνοριακός Σιδηρόδρομος εφάρμοσε Σύστημα Ανίχνευσης Εισβολής (IDS), εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες και αισθητήρες, χάρη στο οποίο ανιχνεύεται η παρουσία ελεφάντων, αλλά και ανθρώπων, κοντά στις γραμμές και στη συνέχεια ειδοποιούνται οι χειριστές.

Αναλυτικότερα, το σύστημα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την παρακολούθηση των δονήσεων που προκαλούνται από το βάδισμα των ζώων. Όταν αυτές ανιχνεύονται, αποστέλλεται ενημέρωση σε μονάδα ελέγχου και από εκεί προειδοποιείται ο μηχανοδηγός ώστε να σταματήσει εγκαίρως το τρένο.

Μόλις ανιχνευθεί ένας ελέφαντας σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από τις γραμμές, υπάλληλοι του σιδηροδρόμου και των δασικών υπηρεσιών επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να ελαττωθεί η ταχύτητα των διερχόμενων τρένων και να απομακρυνθούν τα ζώα από το σημείο.

Πιλοτικά, το έργο έχει μπει σε λειτουργία κατά μήκος δύο σιδηροδρομικών γραμμών στο Μαντουκαράι του Ταμίλ Ναντού και, όπως αναφέρει το BBCεντοπίστηκαν περίπου 400 ελέφαντες ενώ πλησίαζαν ενημερώνοντας τις σιδηροδρομικές αρχές και αποτρέποντας ατυχήματα.

Στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία καλύπτοντας έκταση 147 χλμ. ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι και να διατηρηθεί ο πληθυσμός τους στην Ινδία.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα