Για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή στις γεωργικές καλλιέργειες της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης ειδικότερα, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την Κρήτη, ως μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδα, καθώς οι αλλαγές στο κλίμα του νησιού θα είναι δραματικές. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα δούμε στο κοντινό μέλλον και έχουμε χρόνο, αλλά συμβαίνει σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζοντας πως η θερμοκρασία στην Μεσόγειο έχει αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
«Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, με ένα σενάριο «μέτριο», περιμένουμε στο τέλος του αιώνα η θερμοκρασία να αυξηθεί 3,5 με 4 βαθμούς», συνέχισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει εκτός από αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση του νερού και κατά συνέπεια μείωση στην απόδοση των καλλιεργειών.
Ο ίδιος τόνισε πως η Κρήτη βρίσκεται ήδη σε «κρίσιμη» κατάσταση, αφού δεν είναι μόνο η υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που πλέον είναι αισθητές στο νησί αλλά και τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήττουν την περιοχή. Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία στην Κρήτη το ύψος βροχοπτώσεων τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί κατά 30%. «Τα φαινόμενα ερημοποίησης μας χτυπούν την πόρτα και φυσικά θα πρέπει η Κρήτη να πρωτοστατήσει και να είναι από τι πρώτες περιοχές της Ελλάδας που θα πάρουμε μέτρα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο στο διαδικτυακό φόρουμ διαλόγου, με θέμα: «Μετριασμός των επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά, έγινε ειδική αναφορά σε δύο βασικές γεωργικές καλλιέργειες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και αφορούν την Κρήτη, την ελιά και το αμπέλι.
«Ειδικά για το αμπέλι ξέρουμε πόσο επηρεάζει το κλίμα, ειδικά στον τρύγο έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και τόνισε πως «πρέπει να κατευθυνθούμε σε άλλες πιο ανθεκτικές ποικιλίες στη ξηρασία και τη θερμοκρασία». Στο πλαίσιο της ημερίδας μάλιστα ως ανθεκτική ποικιλία για την ελιά προτάθηκε η κορωνέικη που υπάρχει κατά κόρον στην Κρήτη, λόγω της ανθεκτικότητάς της στις υψηλές θερμοκρασίες.