Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Η έρευνα θα σώσει το θαλάσσιο οικοσύστημα από τα εισβολικά είδη ψαριών»

Πρέπει να διαβάσετε

Η έρευνα είναι μονόδρομος για να μπει ανάχωμα στο συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο των «εισβολικών» ψαριών στις θάλασσες της Μεσογείου.

Ψάρια – «εισβολείς» από την Ερυθρά Θάλασσα απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης και η αυξημένη παρουσία λαγοκέφαλων, λεοντόψαρων και άλλων «λεσεψιανών μεταναστών» στις θάλασσες του νησιού κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές που αναζητούν τρόπους για να μπει «φρένο» στην αύξηση του πληθυσμού τους.

«Αναζητούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του. Απαραίτητο στοιχείο είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνει έρευνα. Από το 2007 έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για τις μεταναστευτικές τάσεις αυτών των ειδών και τις επιπτώσεις τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα» δήλωσε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta η επικεφαλής του τμήματος αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Λίνα Ανεζάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του προέδρου του πανελλήνιου συλλόγου ιχθυολόγων Δημήτρη Βάτσου ο οποίος τόνισε πως «Δεν μπορεί να βρεθεί λύση άμεσα. Για να βρούμε τα επιστημονικά εργαλεία και τις μεθόδους να αντιμετωπίσουμε τα λεσεψιανά είδη απαιτείται περίοδος μελέτης».

Η επιστημονική κοινότητα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα «εισβολικά» είδη που πέρασαν από την ερυθρά θάλασσα στη Μεσόγειο απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου χίλια είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Τα αίτια εντοπίζονται στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και η επιστημονική κοινότητα το έχει αποδείξει ότι η μετανάστευση αυτών των ειδών στη Μεσόγειο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Συγκεντρώνουμε επιστημονικές αναφορές από το Ισραήλ, την Κύπρο και άλλες χώρες της Μεσογείου όπου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και ποιες αλλαγές θα επιφέρει στα θαλάσσια οικοσυστήματα σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών» σημείωσε ο κ.Βάτσος.

Η διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων και τα «εισβολικά» ψάρια είναι το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας των εργασιών του πανελλήνιου συνεδρίου ιχθυολόγων που φιλοξενείται στο Ηράκλειο παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων του κλάδου.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα