Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
8.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση: Από ποιον γονέα παίρνουν την εξυπνάδα τα παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Όποιος έχει παιδί θα έχει αναρωτηθεί πολλές φορές από ποιον από τους δύο γονείς του πήρε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τα αισθητικά χαρακτηριστικά είναι εύκολο να αναγνωριστούν στον πατέρα ή τη μητέρα, αλλά τα γνωστικά ή συμπεριφορικά δεν είναι τόσο άμεσα αναγνωρίσιμα.

Συμπάθεια, εξυπνάδα, τάση για θυμό, αλλά πάνω από όλα ευφυία: από ποιον από τους δύο γονείς προέρχεται αυτό το χαρακτηριστικό; Η επιστήμη κατάφερε επιτέλους να δώσει μια οριστική απάντηση.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν από ποιον από τους δύο γονείς κληρονομείται η ευφυΐα. Μπορούμε να πούμε αντίο στις οικογενειακές διαφωνίες: έχουμε την οριστική απάντηση.

Λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν: η επιστήμη είναι αυτή που μιλάει. Δεν μπορείτε πλέον να προσπαθήσετε να πείσετε τον άλλον ότι η ιδιοφυΐα του παιδιού σας είναι χάρη σε εσάς, γιατί τώρα υπάρχει η πραγματική απάντηση.

Εξαιρετικές δεξιότητες

Τι είναι όμως η νοημοσύνη; Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αυτό το χαρακτηριστικό και αμέσως σκέφτονται το IQ, αλλά η νοημοσύνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και περιλαμβάνει πολλές σύνθετες αποχρώσεις που είναι δύσκολο να οριοθετηθούν. Ένα παιδί που είναι καλό στα μαθηματικά είναι σίγουρα έξυπνο, αλλά το ίδιο είναι και κάποιος που έχει δημιουργικότητα πάνω από το μέσο όρο, κάποιος που ξέρει πώς να σχετίζεται με τα συναισθήματα των άλλων και να κατανοεί τα δικά του και κάποιος που έχει καλά ανεπτυγμένη κριτική σκέψη.

Ας μπούμε όμως στην ουσία του θέματος: από ποιον κληρονομούμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά; Από τον πατέρα ή από τη μητέρα; Αν για αιώνες αυτό το ερώτημα παρέμενε αναπάντητο, τώρα η επιστήμη έρχεται να μας σώσει και μας εξηγεί από ποιον από τους δύο γονείς αποκτούν νοημοσύνη τα παιδιά. Για να δούμε ποιος έχει δίκιο.

Από εδώ αντλούν τα παιδιά την εξυπνάδα τους

Λοιπόν, επιστημονικές μελέτες έχουν μιλήσει : τα παιδιά κληρονομούν τη νοημοσύνη κυρίως από τη μητέρα τους. Στην πραγματικότητα, τα μητρικά γονίδια επηρεάζουν σημαντικά τον σχηματισμό περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νοημοσύνη και ως εκ τούτου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπεύθυνα για τον καθορισμό των ιδιαιτεροτήτων σκέψης των παιδιών. Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η ευφυΐα δεν εξαρτάται μόνο από την κληρονομικότητα, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, κατά μέσο όρο για το 50% του συνόλου.

Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν, οι σχέσεις που χτίζουν με τους άλλους, το είδος της διδασκαλίας που τους δίνεται κ.λπ. έχουν μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών. Η ευφυΐα δεν αποφασίζεται a priori κατά τη γέννηση, αλλά μπορεί και πρέπει να καλλιεργείται καθημερινά, κυρίως όταν είσαι παιδί, αλλά και όταν είσαι ενήλικας. Περιμένατε αυτή την αποκάλυψη ; Τώρα θα ξέρετε πώς να απαντήσετε σε όσους ξεκινούν μια συζήτηση για το θέμα.

in_article_2_mobile
Πηγήnewsbomb.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα