Στεκούμενη στον ιστορικό «άμβωνα του Καντέρμπερι», στον Εθνικό Καθεδρικό της Ουάσινγκτον, πάνω από τον Τραμπ την Τρίτη, η επίσκοπος Μαριάν Ε. Μπάντε ένιωθε λίγο φοβισμένη, σύμφωνα με τους New York Times.
Η ηγέτιδα της Επισκοπής της Ουάσιγκτον προετοίμαζε επί μήνες το κήρυγμά της, που θα επικεντρωνόταν σε τρία στοιχεία ενότητας – την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια και τη σεμνότητα. Ωστόσο, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, είχε παρακολουθήσει τον Τραμπ να ξετυλίγει την ατζέντα του από σκηνής στην ορκωμοσία, καθώς Χριστιανοί προσεύχονταν.
Δείτε εδώ το κήρυγμα της επισκόπου Μπάντε.
Η νεοσύστατη προεδρία του και η καταιγίδα εκτελεστικών εντολών του είχαν μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει ελάχιστη αντίσταση. Ένιωσε ότι έπρεπε να προσθέσει ένα τέταρτο στοιχείο στο κήρυγμά της: μια έκκληση για έλεος, εκ μέρους όλων όσων φοβούνται από τους τρόπους που έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει την εξουσία του.
«Είχα την αίσθηση ότι υπήρχαν άνθρωποι που παρακολουθούσαν ό,τι συνέβαινε και αναρωτιόντουσαν, “Θα πει κάποιος κάτι;”» εξήγησε ήρεμα σε συνέντευξή της το βράδυ της Τρίτης. «Θα πει κάποιος κάτι για την κατεύθυνση που παίρνει η χώρα;» Έτσι, πήρε μια ανάσα και μίλησε.
Ο Τραμπ, καθισμένος δύο μέτρα κάτω και περίπου 12 μέτρα δεξιά της, ήρθε σε οπτική επαφή μαζί της. Μια εκπροσώπηση του αμερικανικού Χριστιανισμού άρχισε να μιλά σε μια άλλη, και ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο καθηλώθηκε από τα λόγια μιας γκριζομάλλας γυναίκας επισκόπου στον άμβωνα. Μέχρι που γύρισε το βλέμμα του αλλού.
Η Μπάντε προσπάθησε να αναδείξει τον βαθύ διχασμό στον χριστιανισμό της Αμερικής, όπου οι συγκρούσεις για την ηθική, τον γάμο και την κοινωνική δικαιοσύνη εντάθηκαν υπό την ηγεσία του Τραμπ. Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν φάνηκε να συγκινείται, ενώ την επόμενη ημέρα, μέσω Truth Social, την αποκάλεσε «λεγόμενη Επίσκοπο» και «ριζοσπαστική αριστερή, φανατική πολέμιο».
Η ένταση της στιγμής επεσήμανε για άλλη μια φορά τις αντιπαραθέσεις για την πνευματική εξουσία και τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική, με τον Καθεδρικό Ναό να γίνεται το επίκεντρο της δημόσιας διαμάχης.
Ο λόγος της:
«Υπάρχουν γκέι, λεσβίες και τρανς παιδιά σε οικογένειες Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικάνων και ανεξάρτητων, κάποια από τα οποία φοβούνται για τη ζωή τους», είπε η ιερέας Μαριάν Μπάντε από τον άμβωνα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας προσευχής στον Εθνικό Καθεδρικό της Ουάσινγκτον, ενώ ο Τραμπ καθόταν με ανέκφραστο πρόσωπο στην πρώτη σειρά, πλάι στη Μελάνια Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, κοιτούσε απορημένος τη σύζυγό του, σαν να μην καταλαβαίνει τίποτα.
«Έχετε νιώσει το θεϊκό χέρι του στοργικού Θεού», είπε η επίσκοπος, κάνοντας προφανώς αναφορά στην ομιλία του Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του, όπου ο ίδιος ανέφερε πως ο Θεός τον έσωσε από τη σφαίρα του δολοφόνου για να «κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά». Συνέχισε: «Στο όνομα του Θεού μας, σας ζητώ να δείξετε έλεος στους ανθρώπους στη χώρα μας που τώρα φοβούνται».
«Οι άνθρωποι που μαζεύουν τις καλλιέργειές μας και καθαρίζουν τα γραφεία μας· που εργάζονται σε πτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια συσκευασίας κρέατος· που πλένουν τα πιάτα αφού τρώμε στα εστιατόρια και δουλεύουν τις νυχτερινές βάρδιες στα νοσοκομεία, μπορεί να μην είναι πολίτες ή να μην έχουν τα κατάλληλα έγγραφα. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν είναι εγκληματίες. Πληρώνουν φόρους και είναι καλοί γείτονες», συνέχισε η Μπάντε.
Ποια είναι η Επίσκοπος Μπάντε που στρίμωξε τους Τραμπ – Βανς
Η Επίσκοπος Μπάντε, 65 ετών και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση της, είχε συγκρουστεί με τον κ. Τραμπ το 2020, όταν ο τότε πρόεδρος ύψωσε μια Βίβλο στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν φυλετική δικαιοσύνη στην κοντινή πλατεία Λαφαγέτ. Σε άρθρο της στους New York Times, η Μπάντε είχε γράψει ότι ένιωσε «οργή» και «φρίκη» που ο Τραμπ χρησιμοποίησε ιερά σύμβολα για να υποστηρίξει «θέσεις αντίθετες με τη Βίβλο».
Την Τετάρτη, ο βουλευτής Μάικ Κόλινς, Ρεπουμπλικανός από τη Τζόρτζια, δήλωσε ότι η Επίσκοπος Μπάντε θα έπρεπε να «προστίθετο στη λίστα των απελάσεων». Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το φύλο της από μόνο του υπονομεύει κάθε ισχυρισμό της για πνευματική εξουσία.
«Γυναίκα επίσκοπος, αυτό τα λέει όλα για το πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση», έγραψε στο X η Καθολική ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων Κρίσταν Χόκινς.
Όσοι τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό της
Ωστόσο, οι προοδευτικοί Χριστιανοί ένιωσαν ότι οι πεποιθήσεις τους απέκτησαν επιτέλους φωνή μέσα στη δίνη. Ο πρώην πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, ένας Καθολικός που εκπροσωπούσε την ανάκαμψη του φιλελεύθερου Χριστιανισμού μετά την πρώτη προεδρία Τραμπ, έχει πλέον αποχωρήσει από την Ουάσιγκτον, παίρνοντας μαζί του μια ολόκληρη εποχή. Η Καθολική εξουσία στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί έντονα προς τα δεξιά από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος, τώρα 88 ετών, είχε γίνει δεκτός στην Ουάσιγκτον κατά την εποχή του Ομπάμα.
Πάνω από 14.000 άτομα υπέγραψαν μια διαδικτυακή αναφορά για να ευχαριστήσουν την Επίσκοπο Μπάντε μέσα σε τέσσερις ώρες. Επισκοπιανοί στην Ουάσιγκτον δημοσίευσαν με υπερηφάνεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ευγνωμοσύνη τους που η Μπάντε είναι η πνευματική τους ηγέτης και εκπροσωπεί τον Χριστιανισμό τους.
Η ίδια η Μπάντε δήλωσε ότι ένιωσε πως το κήρυγμά της προσέφερε «μια οπτική που δεν είχε λάβει ιδιαίτερη προβολή αυτή τη στιγμή, μια οπτική του Χριστιανισμού που είχε σχεδόν καταπνιγεί στον δημόσιο χώρο».
Γνώριζε, είπε, ότι δεν είχε μεγάλη επιρροή στο δωμάτιο, «γιατί δεν είμαι μέρος των πνευματικών κύκλων που περιβάλλουν τον πρόεδρο και το κόμμα του».
Το σκηνικό, ωστόσο, ήταν σημαδιακό, προσδίδοντας στα λόγια της τη δύναμη της χριστιανικής ιστορίας. Ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός της Ουάσιγκτον έχει φιλοξενήσει σημαντικές πολιτικές στιγμές των ΗΠΑ — τελετές για το τέλος πολέμων και κρατικές κηδείες προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ μέχρι τον Κάρτερ.
Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά. Φορούσε τα λευκά και κόκκινα ιερατικά της άμφια, που προορίζονται για λειτουργίες χωρίς Θεία Ευχαριστία. Η ακαδημαϊκή της κουκούλα δήλωνε το διδακτορικό της από τη θεολογική σχολή, ενώ το μαύρο τυπικό κασκόλ της ήταν κεντημένο με το έμβλημα του Καθεδρικού Ναού.
Η Μπάντε δεν πιστεύει ότι μιλούσε εξ ονόματος του Θεού.
«Αυτό που έκανα είναι η καλύτερη προσπάθειά μου να κατανοήσω και να ερμηνεύσω αυτά που πιστεύω ότι οι διδασκαλίες μας, οι γραφές μας και το Άγιο Πνεύμα θα ήθελαν να ακούσουμε», δήλωσε.
Μέσα στη διαφορετικότητα της Αμερικής, θεωρεί τη διάκριση της πνευματικής εξουσίας μια σημαντική αποστολή. Σκέφτηκε αυτό που ο θεολόγος Χάουαρντ Θέρμαν αποκαλούσε «τον ήχο του αυθεντικού».
«Τι είναι αληθινό;» αναρωτήθηκε. «Τι αντηχεί με εξουσία επειδή μοιάζει αληθινό και αγγίζει βασικές αρχές με τις οποίες ίσως συμφωνούμε;»
Οι προηγούμενες προσευχές για την έναρξη της προεδρίας διοργανώνονταν από τον Καθεδρικό Ναό αλλά σχεδιάζονταν από την Επιτροπή Ορκωμοσίας του Προέδρου, με τον πρόεδρο να επιλέγει συχνά τους συμμετέχοντες. Αυτό όμως άλλαξε πέρυσι, όταν ο Καθεδρικός Ναός ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό πριν καν από την ημέρα των εκλογών, εξασφαλίζοντας θρησκευτική ανεξαρτησία και απαλλαγή από κομματικές παρεμβάσεις.
Μετά τη νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο, ο Καθεδρικός Ναός πρότεινε τη μουσική και τα αναγνώσματα που θα περιλάμβανε η τελετή, αλλά η επιλογή του ιεροκήρυκα ανήκε αποκλειστικά στον Καθεδρικό Ναό, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Το μέρος του κηρύγματος που προσέλκυσε τη μεγαλύτερη προσοχή, ωστόσο, δεν είχε γραφτεί παρά λίγες ώρες πριν από την τελετή.
«Το να κάνεις έκκληση για έλεος είναι μια πολύ ταπεινή πράξη», είπε η Μπάντε. «Δεν απαιτούσα τίποτα από αυτόν. Του έκανα μια παράκληση, ζητώντας του να δει την ανθρωπιά αυτών των ανθρώπων, να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα που φοβούνται».
Την Τετάρτη το απόγευμα, η Μπάντε προσπαθούσε ακόμη να διαχειριστεί τις συνέπειες.
Δεν είχε προβλέψει το επίπεδο της οργής και των προσωπικών επιθέσεων που προκάλεσαν τα λόγια της, με αμφισβητήσεις για τον χαρακτήρα της, τα προσόντα της, ακόμη και την αιώνια ψυχή της.
«Ίσως να ήμουν αφελής», είπε. «Νόμιζα ότι η παράκλησή μου προς τον πρόεδρο θα γινόταν διαφορετικά δεκτή, ως αναγνώριση της θέσης και της εξουσίας του και των εκατομμυρίων ανθρώπων που τον εξέλεξαν».
Ωστόσο, δεν περίμενε ούτε την πλημμύρα ευγνωμοσύνης από τόσους άλλους.
«Αυτά τα πράγματα τα λέω συνεχώς», είπε. «Αλλά, δημόσια, οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή». «Στον άμβωνα», πρόσθεσε, «δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις πώς θα γίνουν δεκτά τα λόγια σου».
Πηγή: lifo.gr