Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, αφήνουν να εννοηθεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση βάζοντας “από το παράθυρο” τον… Γιάνη Βαρουφάκη.
Και στελέχη πρώτης γραμμής της Κουμουνδούρου, δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγου χάρη, προσφάτως άνοιξε την… “ομπρέλα” της (ενδεχόμενης) συνεργασίας.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 τον ρώτησαν; Ή για να το θέσουμε καλύτερα, τη λαϊκή ετυμηγορία ουδείς τη γνωρίζει.
Κι ας πούμε ότι πάνε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες, της περιβόητης κυβέρνησης της “πρώτης φοράς Αριστερά”, το περιπετειώδες πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα κουκιά … θα βγαίνουν;
Αφήστε και το άλλο: Με αφορμή την σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννης Δραγασάκης, σε άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” υπερασπίστηκε τις επιλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έγραψε συγκεκριμένα τη δική του “αλήθεια” για εκείνες τις δραματικές ημέρες: “το δημοψήφισμα και το ηχηρό αποτέλεσμά του ήταν ο καταλύτης για να υπάρξει η συμφωνία που, παρά τα προβλήματά της, επέτρεψε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να δρομολογήσει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, για την οποία ανέξοδα υπερηφανεύεται η σημερινή κυβέρνηση“.
Σαν να μην έφτανε αυτό, πέταξε και το… καρφί του για τον άλλοτε σύντροφό του, Γιάνη Βαρουφάκη, τότε Υπουργό Οικονομικών: “Το εγχειρίδιο της αντιδραστικής ρητορικής εφαρμόστηκε πλήρως και μάλιστα εμπλουτίστηκε από απρόσμενες συμβολές, όπως αυτές του κ. Βαρουφάκη”.
Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 κλήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω, χθες στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο. Αφού υπεραμύνθηκε της γραμμής που ακολούθησε, απάντησε -μακροσκελώς- με σκωπτική και ειρωνική διάθεση στους κυρίους Τσίπρα και Δραγασάκη: “Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Δραγασάκη για τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο παρουσίασε εκείνο το παλλαϊκό αίτημα για όχι στην τρόικα, ως ένα παλλαϊκό αίτημα για το τρίτο μνημόνιο.
Χρειάζεται να έχεις μελετήσει τον Γκαίτε και τον τρόπο με τον οποίο ο Γκαίτε γράφει τους λόγους του Μεφιστοφελή για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τους λόγους του κ. Δραγασάκη.
Το δημοψήφισμα ήταν μία μεγαλειώδης στιγμή της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός έδειξε την ωριμότητά του και το γεγονός ότι κατάλαβε, μέσα στο πετσί του, εκείνη τη στιγμή ότι το διακύβευμα ήταν η βιωσιμότητα της χώρας. Ψήφισε 62% “Ναι” στη βιωσιμότητα της χώρας, η οποία έρχεται σε πλήρη σε πλήρη αντίθεση με το “ναι” στο τρίτο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ ανετράπη ο λαός. Είχαμε μία πλήρη ανατροπή του λαού από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη.
Δεν παύει να είναι κορυφαία στιγμή για τα δημοκρατικά δεδομένα της χώρας, ότι ο λαός είπε εκείνο το “όχι” και γι’ αυτό το γιορτάζουμε. Είναι μία καλή αρχή για να γκρεμίσουμε το τρίτο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα, το τέταρτο που φέρανε τον Αύγουστο του 2018 και αυτό το πέμπτο το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όλα αυτά τα περί εξόδου από τα μνημόνια και τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, είναι για για να χρησιμοποιήσω μία επιστημονική έκφραση “κουραφέξαλα”.
Και να είμαι συγκεκριμένος: το ελληνικό κράτος είναι πιο πτωχευμένο σήμερα από ο,τι ήταν ποτέ. Έχουμε ένα χρέος 400 δις κι ένα εισόδημα κάτω από τα 200. Όταν πτωχεύσαμε είχαμε 300 αντί 400 χρέος και 220 αντί για 200 -195 εισόδημα. Είμαστε πιο πτωχευμένοι από ποτέ. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν τον συζητάμε είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει συνεχώς να το σπρώχνει προς το μέλλον, αγοράζοντάς το, πουλώντας το, ξαναγοράζοντάς το.
Έστω ότι έχεις μία κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή θέλει να κάνει αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει για τους παραγωγούς εδώ στην Κρήτη, για τους εργαζόμενους, για τους νέους: δηλαδή, να μειώσουμε το ΦΠΑ από το γελοίο 24% σε ένα 15%, να μπορεί ο κόσμος να το πληρώνει. Να χτυπήσουμε την ολιγαρχία. Έστω ότι κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε για να είναι βιώσιμη η ελληνική κοινωνία. Την επόμενη μέρα, η τρόικα θα κάνει ακριβώς αυτά που έκανε το 2015. Η ΕΚΤ βάζει μπροστά, λέει, μία νέα μνημονιακή διαδικασία για να κρατήσει τα spreads χαμηλά. Αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να υπογράψει η επόμενη κυβέρνηση ένα μνημόνιο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχουμε βγει από καμία τρόικα, από καμία εποπτεία. Απλώς, το πλασάρουν εντελώς διαφορετικά.
Όταν η δυνατότητά σου να αποπληρώνεις το χρέος βασίζεται από την ΕΚΤ και όχι από εσένα, δεν είναι ανεξάρτητος! Είσαι απολύτως εξαρτημένος στην τρόικα. Ο ελληνικός λαός ψήφισε με εκείνο το 62% “όχι” την απεξάρτηση, που τις σημαίνει απεξάρτηση; κούρεμα του χρέους – δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απεξαρτηθείς από την τρόικα. Αυτό δεν έγινε, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει εκείνο το βράδυ, να έχουμε τιμήσει το “όχι” του ελληνικού λαού. Το ΜεΡΑ 25 υπάρχει για να υπάρξει αυτή η ελπίδα, αυτό το κεράκι αναμμένο, μέσα στο μνημονιακό σκοτάδι που συνεχίζεται και σήμερα. Για να δείχνει το δρόμο για το μόνο τρόπο να απεξαρτοποιηθούμε από αυτή την μνημονιακή διαδικασία”.
Για την ιστορία, ο Λασιθιώτης Γιάννης Δραγασάκης, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ που παραλίγο να αναλάβει και τα ηνία στον Περισσό, το 2015, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και την επίτευξη συμφωνίας, ευχαρίστησε δημοσίως τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα “καθώς, χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, ίσως να μην είχαμε πετύχει”.
Έσπασε έτσι ένα… ρητορικό ταμπού που υπήρχε απ’ το 1996 και τα Ίμια, με το δημόσιο “ευχαριστώ” του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην ίδια του συνέντευξη “Στο Κόκκινο”, ο κ. Δραγασάκης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του: «Το λάθος μας ήταν ότι θεωρήθηκε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης», ομολόγησε.
Οι πρόωρες εκλογές
Σε πηγαδάκια, ο κ. Βαρουφάκης “έδειξε” ως πιθανή ημερομηνία εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου. Και παρότι και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο την παραπάνω ημερομηνία κρατώντας σε εγρήγορση την παράταξή του, απ’ την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να τρενάρουν όσο γίνεται την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
“Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για εμάς” σχολίαζε.