Ο Δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε τα ονόματα που θα λάβουν μέρος στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, η οποία θα περάσει από την πόλη μας την Πέμπτη 18 Απριλίου. Στο δελτίο τύπου επιχειρείται να δοθεί και μια εξήγηση για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί επίσης και μια έμμεση απάντηση για τον αποκλεισμό ή πιο σωστά για την μη επιλογή του παλιού πρωταθλητή του στίβου Θωμά Σμπώκου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος πρότεινε στην Ολυμπιακή Επιτροπή έξι λαμπαδηδρόμους και ζήτησε, αν ήταν εφικτό να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, διότι το Ηράκλειο διαθέτει αξιόλογο έμψυχο δυναμικό. Η ΟΕ δεν δέχθηκε. Η επιλογή των “εξι”, πάντα σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου “στηρίχθηκε τόσο σε αθλητικά κριτήρια, όσο και σε κριτήρια που εμπεριέχουν έντονο συμβολισμό και σαφές κοινωνικό μήνυμα”.
Η ανακοίνωση δεν εξηγεί βέβαια, ούτε ποιοι έκαναν την επιλογή, ούτε για ποιον λόγο ο Θωμάς Σμπώκος έμεινε εκτός.
Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες κείμενο έχει ως εξής και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:
Όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί ο Δήμος Ηρακλείου την Πέμπτη 18 Απριλίου την Ολυμπιακή Φλόγα που «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα με τελικό προορισμό το Παρίσι τον Ιούλιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, απ’ όπου η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με αυτοκίνητο μέχρι την συμβολή της λ. Δημοκρατίας με την λ. Γεωργίου Παπανδρέου. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με την συμμετοχή 11 λαμπαδηδρόμων, με κεντρικό σταθμό την πλ. Αγίου Τίτου όπου και θα πραγματοποιηθεί τελετή, ενώ στη συνέχεια η λαμπαδηδρομία μέσω 25ης Αυγούστου και της λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, θα καταλήξει στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Από εκεί, η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της για το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Από τον Δήμο Ηρακλείου προτάθηκαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή 6 λαμπαδηδρόμοι, στο σύνολο των 11.
Πρόκειται για τις/τους αθλήτριες, -τες:
Στέλλα Πιλάτου, Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Άλμα εις μήκος, 2η θέση (2005) και 5η θέση (2002) στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών, 3η θέση στο Παγκόσμιο Φοιτητικό, 6η (2003) και 7η θέση (2006) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες (2001), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών/Γυναικών (2002), 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων (1999), συμμετέχουσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με διακρίσεις σε 6 Βαλκανικά και 8 Πρωταθλήματα Ελλάδας.
Ειρήνη Βασιλείου, Πρωταθλήτρια στα 400μ., δυο φορές συμμετέχουσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Rio 2016, Tokyo 2020) στα 400 μέτρα, τρεις φορές συμμετέχουσα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, έξι φορές συμμετέχουσα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, Βαλκανιονίκης 400 μ. (2019), 17 φορές Πανελληνιονίκης στα 200, 400, 800, 4×100 και 4×400 μ..
Μιχάλης Καλαράκης, Πρωταθλητής Παραϊππικής Δεξιοτεχνίας, συμμετέχων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, 11ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2022), 9ος στο Πανευρωπαϊκό (2023).
Ραφαέλα Δαμιανάκη, 14 ετών, αθλήτρια των Special Olimpics στην Ενόργανη.
Βασίλης Κακουλάκης, Πρωταθλητής Κολύμβησης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και πισίνας στα 50μ. και 25μ. πρωταθλητής στην κλασσική κολύμβηση και στην Μαραθώνια Κολύμβηση open water. Καλύτερος κολυμβητής βάση του συστήματος αξιολόγησης της World Aquatics με 820 βαθμούς για την επίδοση του στα 1500 μ., πανελλήνιο ρεκόρ σε 25αρα πισίνα στα 400, 800 και 1500 μ. ελεύθερο. Κορυφαίος κολυμβητής μαραθώνιας κολύμβησης στην Κρήτη με χρυσό μετάλλιο στο Comen Cup (2023).
Άρτεμις Κουτράκη, Καλλιτεχνική κολύμβηση, Πρωταθλήτρια Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Μέλος Εθνικής Ομάδας με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης στην Ντόχα (2024), Χρυσό Μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2024), Αργυρό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2023), Χάλκινο Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2022), πρώτη Ελληνίδα που χόρεψε μικτό ντουέτο στην Εθνική Ομάδα.
Η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου στηρίχθηκε τόσο σε αθλητικά κριτήρια, όσο και σε κριτήρια που εμπεριέχουν έντονο συμβολισμό και σαφές κοινωνικό μήνυμα. Τα στοιχεία αυτά, οι διακρίσεις και η πορεία, οι προοπτικές αλλά και οι συμβολισμοί, αξιολογήθηκαν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο και αποτυπώνονται στην τελική πρόταση.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την πρόταση να αυξηθεί ο αριθμός των λαμπαδηδρόμων, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή την παγκόσμια γιορτή για τα αθλητικά ιδεώδη, ακόμη περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες από τον τόπο μας. Μια πρόταση που βασίστηκε στο πολύ καλό αθλητικό δυναμικό του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με τις σημαντικές διακρίσεις που διαχρονικά οι αθλήτριες και οι αθλητές μας έχουν πετύχει. Δυστυχώς, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.
Επίσης, για τον ορισμό των συνοδών των λαμπαδηδρόμων, ο Δήμος Ηρακλείου απέστειλε σχετικό αίτημα προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις, οι οποίες όρισαν τις/τους:
Ελληνική Ομοσπονδία KickBoxing: Κουτάντου Ευαγγελία, Πετούση Μαρίνα και Μαρκατάτος Γιώργος (αναπληρωματικός).
Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Αϊδινιώτης Γιάννης και Πετράκη Πελαγία.
Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών: Σταματάκης Νίκος και Μανιαδή Αθηνά.
Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος: Αρώνης Γιάννης και Λυδάκης Ιωσήφ – Εφραίμ.
Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κρήτης: Πιτσούλη Εμμανουηλία – Μαρία, Πρινιωτάκη Παρασκευή και Νικητάκη Αγγελική (αναπληρωματικός).
Ένωση Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Κρήτης: Σταμούλος Δημήτρης και Αποστολίδη Ευαγγελία.
Special Olympics: Μπόκα Αλεξάνδρα.