Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η έλλειψη νερού και οι τρόποι αντιμετώπισης της λειψυδρίας συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Πρέπει να διαβάσετε

Το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το πρωί της Δευτέρας. Παρόντες στη συζήτηση ήταν ειδικοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης  οι οποίοι αναφέρθηκαν σε εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν στην ξηρασία.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος και μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαχείριση του νερού, με τον ίδιο να τονίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τη λειψυδρία.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα και ήδη γίνεται πλέον ευρέως γνωστό είναι η λειψυδρία. Ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως θα το δούμε, θα το αντιμετωπίσουμε σε ένα μελλοντικό χρόνο ή μπορεί και σύντομο και στο Δήμο Χανίων. Έτσι, ως δήμος Χανίων και ως δημοτικό συμβούλιο, έχοντας αυξημένα αντανακλαστικά ξεκινήσαμε μια διεργασία όπου με την βοήθεια αξιόλογων καθηγητών από το Πολυτεχνείο Κρήτης έγινε μια παρουσίαση των στοιχείων εκείνων τα οποία έχουν να κάνουν με τα αίτια τα οποία προκαλούν τη λειψυδρία, τα οποία ως επί το πλείστων είναι στο πλαίσιο κατανάλωσης και μη σωστής διαχείρισης του νερού. Την ίδια ώρα να υπάρξουν κάποιες προτάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις. Αυτές βέβαια οι προτάσεις δεν είναι άμεσα εφικτές και υλοποιήσιμες αλλά ο σχεδιασμός τους από νωρίς θα έχει σαν αποτέλεσμα να μας δώσει μελλοντικά τα καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Αριστείδης Κουτρούλης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που «φέρνει» τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις αλλά και η μεγαλύτερη ζήτηση που μπορεί να προκύψει στο μέλλον λόγω δραστηριοτήτων. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών για τη βροχόπτωση στη Μεσόγειο.

Ο καθηγητής Γιώργος Καρατζάς αναφέρθηκε στα Υπόγεια Ύδατα των Χανίων για και μίλησε για 7 νέες θέσεις γεωτρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίζουν από την περιοχή της Αγιάς μέχρι τα Μυλωνιανά, ένας κύκλος με ακτίνα επίδραση περίπου 500 μέτρα στην κάθε γεώτρηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Λευκά Όρη είναι μια ανεξάντλητη πηγή.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στο Υδρολογικό Μοντέλο που έχει καθιερώσει η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ εστίασε και στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτών, το οποίο εάν γίνεται με ορθό τρόπο δεν θα χάνεται πολύτιμη ποσότητα νερού, παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η άρδευση.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην Πρύτανης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναχρησιμοποίησης των νερών του βιολογικού καθαρισμού. Ο ίδιος παρουσίασε κάποια στοιχεία που αναφέρει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και τι δυνατότητες υπάρχουν για να συμμετέχει στο θετικό ισοζύγιο της διαχείρισης των υδατικών πόρων.

«Όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όλοι αντιμετωπίζουμε ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και για αυτό τον λόγο θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει επιστημονική γνώση η οποία θα μεταφερθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο να  αντιληφθούμε το μέγεθος αυτού του ζητήματος, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα και όλες αυτές τις προτάσεις πολιτικής που θα πρέπει να προωθηθούν και σε ανώτερα κλιμάκια», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα