Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες ζητούν ενεργειακές διασυνοριακές διασυνδέσεις για τη μείωση των τιμών

Πρέπει να διαβάσετε

Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάλεσαν την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τη δημιουργία ενεργειακών διασυνδέσεων, ιδίως ηλεκτρικών, για τη μείωση των τιμών ενέργειας στην ΕΕ εν μέσω της αστάθειας της αγοράς.

Την Τρίτη, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία παρουσίασαν κοινό έγγραφο θέσεων στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Η διασύνδεση και η διασυνοριακή συνεργασία αποτελούν το κλειδί για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, τη διευκόλυνση της μετάβασης και της λειτουργίας της αγοράς, την ανακούφιση από τη συμφόρηση του δικτύου και την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Είναι καιρός να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν πλήρως στην εσωτερική αγορά ενέργειας», αναφέρεται στο έγγραφο θέσεων.

Σε μια εποχή που «οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξομειώνονται περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν», οι «διασυνοριακές ενεργειακές διασυνδέσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για την πλήρη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και απαιτούνται επείγοντα μέτρα για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ολοκλήρωση των διασυνοριακών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης των στόχων της ΕΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις για το 2030», προσθέτουν οι 12 χώρες.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τη βιομηχανία και τους πολίτες μας. Η μεγάλη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, σε συνδυασμό με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει οπλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, έχει αποδειχθεί ένα επικίνδυνο μείγμα», πρόσθεσαν οι ηγέτες.

Οι ηγέτες των χωρών αυτών ζητούν, ως εκ τούτου, «ενιαία δράση της ΕΕ», όπως έγινε και με την ενεργειακή κρίση πριν από δύο χρόνια. Η δράση που ζητούν τώρα είναι να δοθούν «λύσεις χωρίς αποκλεισμούς», όπως οι διασυνδέσεις, κυρίως με δημόσια στήριξη.

«Εκτός από τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως μέσω της Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και του Μηχανισμού χρηματοδότησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΕΕ έως το 2040, η Ευρώπη, πάνω απ’ όλα, πρέπει να αυξήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνδέσεις», δήλωσε η ομάδα κρατών, καθώς υποστηρίζουν επίσης όλες τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην ΕΕ.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία ζητούν επίσης την αύξηση αυτών των υποδομών ακριβώς επειδή η Ιβηρική Χερσόνησος διαθέτει ελάχιστες ενεργειακές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη ΕΕ.

Το ενεργειακό πακέτο RepowerEU, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, δεσμεύεται για αυτού του είδους τις ιβηρικές διασυνδέσεις. Η Πορτογαλία αναμένεται να συνεχίσει τα παλιά έργα διασύνδεσης με την Ισπανία αλλά και για να φτάσει την υπόλοιπη Ευρώπη με ηλεκτρική ενέργεια και αέριο (φυσικό και, στο μέλλον, υδρογόνο).

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διασυνδέσεις στην Ιβηρική χερσόνησο. Ανέστειλαν το υφιστάμενο έργο που αφορά μόνο φυσικό αέριο και στη θέση του αποφάσισαν για ένα νέο, το οποίο περιλαμβάνει έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αρχικά αυτό το ορυκτό καύσιμο, αλλά στο μέλλον θα μεταφέρει και πράσινο υδρογόνο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα