Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια – Πώς θα επιδράσουν στις ελληνικές τράπεζες

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμερα αποτελεί μια κρίσιμη ημέρα για τα επιτόκια και παρά την αρχική συγκράτηση που επικρατούσε στην αγορά, το δόγμα “παρακολουθώντας” υποχωρεί και φαίνεται να δίνει τη θέση του στη δράση καθώς ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. υποχωρεί.

Η επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον στην Ευρώπη αλλά και τα αντίστοιχα αντίποινα δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.

Συγχρόνως η άνοδος του ευρώ με ταυτόχρονη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό. Ετσι η Κριστίν Λαγκάρντ αλλάζει πλεύση και από τους αρχικούς δισταγμούς φαίνεται να περνά στη δράση η οποία προσδιορίζεται ως μια νέα πράξη νομισματικής χαλάρωσης.

Θεωρείται λοιπόν για την Ευρώπη εξαιρετικά σημαντική η δημιουργία μιας κατάστασης που να επιτρέψει μεταξύ άλλων συνθήκες ανάπτυξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ που ουσιαστικά αποτελεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε στο 2,50% στις 12 Μαρτίου από 4% που ήταν στα ανώτερα επίπεδα τον Σεπτέμβριο του 2023 και παρέμεινε εκεί έως τον Ιούνιο του 2024.

Εφόσον λοιπόν η σιδηρά κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δώσει το πράσινο φως, τα επιτόκια υποχωρήσουν κατά 0,25 μονάδες βάσης και θα διαμορφωθούν στο 2,25%.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς η ΕΚΤ  είχε επιπλέον να σταθμίσει τις κινήσεις των ΗΠΑ όπου εκεί θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη κάτω από την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ μια μείωση των επιτοκίων από την πλευρά της FED.

Αν και η οποιαδήποτε πρόβλεψη παραμένει παρακινδυνευμένη, το βασικό σενάριο ως προς τη νομισματική πολιτική προβλέπει μία ακόμα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο στο 2,00%. Όμως οι πολιτικές Τραμπ είναι άγνωστη μεταβλητή και επομένως το ρίσκο της εκτίμησης είναι μεγάλο.

Τι θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες και στα επιτόκια

Στη χώρα μας ειδικά και για τις ελληνικές τράπεζες η πιστωτική επέκταση παραμένει πολύ ουσιαστικός στόχος. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν επιλέξει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων από τόκους η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα.

Η μείωση των επιτοκίων μοιραία θα χαλαρώσει την πιστωτική πολιτική στη χώρα μας.
Από 15 έως 40 εκατ. ευρώ κινείται η μείωση τόκων σε κάθε ελληνική τράπεζα για κάθε 25 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων, όπως το αποτύπωσαν οι ελληνικές τράπεζες στα μεγέθη τους το τέλος του έτους..

Για κάθε μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τα έσοδα από τόκους των τραπεζών υποχωρούν κατα115 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία που έχουν ανακοινώσει οι ίδιες οι τράπεζες.

Τα στεγαστικά επιτόκια  αναμένεται να υποχωρήσουν πλέον κάτω από το 3,5% όταν το Φεβρουάριο ήταν ελαφρώς πάνω από 3,6% ενώ τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων θα υποχωρήσουν κάτω από το 4,5% όταν το Φεβρουάριο ξεπερνούσαν το 4,7%.

Η πιστωτική επέκταση ενισχύθηκε κατά 9% για το 2024 και με βάση τα στοιχεία της  Τράπεζας της Ελλάδος.  Πιο συγκεκριμένα  ενισχύθηκε κατά 9% περίπου στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, κατά 13,8% στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κατά 0,7% σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις και κατά 6,3% σε ότι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια σε ιδιώτες.
Αντιθέτως η πιστωτική επέκταση παρέμεινε αρνητική σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια κατά 2,6% μέσα στο 2024.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση ήταν 14 δισ. ευρώ.

Η εικόνα  σε σχέση με τα στεγαστικά αναμένεται να ανατραπεί στο κοντινό μέλλον καθώς οι τράπεζες βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να τονώσουν την στεγαστική πίστη και κυρίως τα δάνεια ιδιωτών.

Αρωγός στη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να είναι η μείωση των επιτοκίων παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα