Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η έγκαιρη έναρξη αιτήσεων ΟΣΔΕ, ο έλεγχος δεσμευμένων ΑΦΜ και το “112” για αγρότες

Πρέπει να διαβάσετε

Άνοιγμα των αιτήσεων ΟΣΔΕ στην ώρα τους φέτος, δηλαδή το Μάρτιο, υπόσχονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρόνου για την επεξεργασία των αιτημάτων και να γίνουν εν συνεχεία οι πληρωμές στον προβλεπόμενο χρόνο, με τα λιγότερα δυνατά λάθη.

“Όπως είχαμε δεσμευτεί, 15 Φεβρουαρίου άνοιξε η αίτηση ΟΣΔΕ του 2023 για τυχόν τροποποιήσεις. Το Μάρτιο θα ανοίξουν οι αιτήσεις του 2024, όπως πρέπει να γίνεται. Πέρυσι είχαν ανοίξει περίπου τον Αύγουστο, οπότε καταλαβαίνετε ότι η προσπάθεια είναι εντατική, προκειμένου να είμαστε συνεπείς απέναντι στους αγρότες και την ελληνική πολιτεία” δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός.

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το Πάσχα.

-Εντός Απριλίου: Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων (245 εκ. ευρώ)

-Μέχρι το Πάσχα: Διόρθωση Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 (88 εκ. ευρώ)

-Αποπληρωμή δικαιούχων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2014 έως το 2019. “Είχαμε περιπτώσεις όπου δικαιούνταν και για κάποιο λόγο είχαν δημιουργηθεί διάφορα διοικητικά θέματα κι έμεναν σε εκκρεμότητα, χωρίς να επιλύονται οι διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιακών. Έχουμε όμως και περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, οι οποίες έμειναν ανεφάρμοστες” σχολίασε ο κ. Αυγενάκης.

-Πάσχα: Πληρωμή Οικολογικών Σχημάτων (425 εκ. ευρώ)

Στο μεταξύ, ο κ. Αυγενάκης έχει δώσει εντολή 16.000 ΑΦΜ αγροτών που είναι δεσμευμένοι τα τελευταία χρόνια, να τεθούν υπό έλεγχο ένας προς έναν, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τυχόν αγρότες κρατούνται σε “ομηρία”, δίχως εν τέλει να υπάρχει λόγος.

“Μα και ένας να είναι από τους 16.000, για ποιό λόγο να είναι δεσμευμένος; Θα μου πείτε και τότε πως ήταν δεσμευμένοι όλα αυτά τα χρόνια; Πολύ απλά. Εγώ για κάποιο λόγο ήθελα να σε εκδικηθώ ή πίστευα ότι όντως έχω κάποιο στοιχείο που αποδεικνύει ότι κακώς παίρνεις μια ενίσχυση, έστελνα μια ανώνυμη επιστολή ή έκανα ένα ανώνυμο τηλεφώνημα κι αμέσως δεσμευόταν ο ΑΦΜ. Καλώς ή κακώς έχουν δεσμευτεί 16.000 ΑΦΜ για 3 και 4 χρόνια τώρα, δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά δεν είχε ποτέ ασχοληθεί κανείς. Παρά μόνο δεσμεύονταν οι ΑΦΜ. Από τους 16.000, περίπου 10.000 είναι από την Κρήτη” τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

ΕΛΓΑ

“Μετά από 20-25 χρόνια ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έτοιμος” είπε με υπερηφάνεια ο κ. Αυγενάκης και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός προανήγγειλε τη λειτουργία έκτακτης ειδοποίησης στο κινητό τηλέφωνο προς τους επαγγελματίες ασφαλισμένους αγρότες, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. “Δημιουργούμε το αντίστοιχο 112 για τους αγρότες, όπου έγκαιρα – οι επιστήμονες λένε 72 ώρες πριν από καύσωνα, παγετό, πλημμύρα – θα λαμβάνουν οδηγίες, ώστε να προφυλάξουν με το βέλτιστο τρόπο την καλλιέργειά τους ή το ζωικό τους κεφάλαιο. Η ενημέρωση θα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση των φαινόμενων, προκειμένου να δίνονται οι πρώτες κατευθύνσεις από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.”

Ως προς τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως σε επίπεδο Ε.Ε. γίνονται προσπάθειες προς δύο κατευθύνσεις:

-Δημιουργία μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται σε κακοκαιρίες όπως την “Daniel”.

Απλοποίηση των διαδικασιών απορρόφησης χρημάτων σε τέτοιες περιπτώσεις.

“Το 2% των ΚΑΠ της κάθε χώρας, να μπορεί να αποδεσμεύεται και με τάχιστες διαδικασίες να απορροφάται, ώστε η κάθε χώρα που αντιμετωπίζει φαινόμενα σαν του Θεσσαλικού Κάμπου, να έχει ρευστότητα. Θέλουμε δηλαδή το παράδειγμα της Θεσσαλίας να είναι οδηγός και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” διευκρίνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

ΚΑΠ 2023 -2027

Οι βελτιώσεις στην ΚΑΠ είναι μείζον θέμα σε όλη την Ευρώπη” σχολίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως εξετάζεται η δυνατότητα βελτιώσεων. “Ήδη έχω αναθέσει στον Οργανισμό διαΝΕΟσις να επικαιροποιήσει μια μελέτη που είχε κάνει για την ΚΑΠ που διανύουμε, αφού γίνουν συναντήσεις με φορείς που έχουν πλέον δει τον τρόπο λειτουργίας και τα προβλήματά της. Θα πιέσουμε όσο γίνεται τόσο ως Ελλάδα, όσο όμως και συντονισμένα ως EU-MED 9 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία) να βελτιωθεί στο βαθμό που είναι εφικτό η ΚΑΠ που διανύουμε. Αν και κανονικά δεν υπάρχει ευελιξία, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια συγχορδία στην πίεση για αλλαγές.”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα