Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
14.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ΕΔΕΥ βάζει και άλλους «παίκτες» για τους υδρογονάθρακες της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις εντατικές προσπάθειες του τελευταίου εξαμήνου για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος σε νέες περιοχές νότια της Κρήτης.

Ουσιαστικά προσδοκά να βάλει και άλλους ισχυρούς «παίκτες» σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project της επόμενης δεκαετίας, με εκτιμήσεις για ποσότητες υδρογονανθράκων «μαμούθ», ανάλογες του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο και του κοιτάσματος «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι νέες προς διερεύνηση περιοχές χωρίζονται σε πέντε μεγάλες ενότητες και βρίσκονται πλησίον των θαλάσσιων οικοπέδων που εντάχθηκαν στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία με αναδόχους την ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΕΥ προχωρά με διαδικασίες fast track την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δημοσιεύοντας την σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για την αποτύπωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για νέες περιοχές στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η πρόσκληση υποβολής προσφορών έχει τίτλο «Για την εκπόνηση στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης» και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις έρευνες που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει:

Στη Μελέτη θα πρέπει να περιέχονται τα κάτωθι:

· περιγραφή των πιθανών δραστηριοτήτων που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στις υπό μελέτη θαλάσσιες περιοχές,

· παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών της κατάστασης του φυσικού θαλάσσιου περιβάλλοντος και του επηρεαζόμενου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,

· αναγνώριση και εκτίμηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ειδικά των πλέον σημαντικών,

· διαμόρφωση προτάσεων / κατευθύνσεων και μέτρων για την πρόληψη, τον περιορισμό και την κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον,

 · διαμόρφωση προτάσεων συστήματος παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

· αναλυτικές αναφορές και περιγραφές των εφαρμοζόμενων νομοθεσιών, Διεθνών Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων που διέπουν τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, με εντοπισμό των διατάξεων τους που σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα.

Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα