Στις 18 Μαρτίου παρουσιάσαμε το πως βλέπουμε στην παράταξη «Ηράκλειο για όλους» την επόμενη ημέρα στο Δήμο μας. Το σχέδιο μας βασίζεται σε επτά επιχειρησιακούς άξονες που αφορούν στους τομείς που στοχεύουμε με κυρίαρχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Όμως αυτές οι προτάσεις μας δεν πρόκειται να έχουν καμία πρακτική εφαρμογή εάν δεν στηριχθούν σε έναν θεσμικό άξονα, την Δημοκρατία.
Στο Ηράκλειο δυστυχώς το μόνο που μας είχε απομείνει ήταν οι ταμπέλες στις εισόδους της πόλης, όπου αναγράφονταν «Το Δημοκρατικό Ηράκλειο σας καλωσορίζει». Οι ταμπέλες απομακρύνθηκαν πριν χρόνια και απλά επιβεβαίωσαν και τυπικά –γιατί ουσιαστικά είχε συμβεί προ πολλού- το έλλειμμα Δημοκρατίας που διαπιστώνουν οι πολίτες διαχρονικά. Η έννοια της δημοκρατίας σε τοπικές κοινωνίες όπως στους Δήμους, όταν περιορίζεται απλώς σε ευχολόγια γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτό το κενό αλλά και οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται με πρώτη την ανισότητα τόσο μεταξύ των περιοχών ,όσο και μεταξύ των ίδιων των πολιτών.
Σε αντίθεση με τα όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα , έχουμε τη θέληση, την ικανότητα και τις αντοχές –ναι απαιτείται καθημερινός αγώνας,επομένως και αντοχές-,να εμπεδώσουμε την τοπική δημοκρατία. Να σεβαστούμε τις διαφορετικές απόψεις και τον πλουραλισμό και να συνθέσουμε. Να καθιερώσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών που συχνά πλήττονται. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε και να ενδυναμώσουμε το θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων, της συνεχούς ζωντανής και ηλεκτρονικής διαβούλευσης με τους πολίτες. Να δώσουμε καθημερινό λόγο στους πολίτες με τακτικές συνελεύσεις στα χωριά, στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης, όπου τα ζητήματα της διαφάνειας, της πορείας των έργων αλλά και των όποιων αποφάσεών μας θα τίθενται υπό ουσιαστική λογοδοσία αλλά και συμμετοχή. Η δέσμευση μας για συμμετοχικούς προϋπολογισμούς με συμμέτοχο τις τοπικές κοινωνίες καθώς και αξιοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα,δεν προκύπτουν ως θεωρητική προσέγγιση αλλά ως αλλαγή νοοτροπίας και νέας αυτοδιοικητικής κουλτούρας.
Όμως για εμάς η Δημοκρατία είναι και κάτι παραπάνω. Είναι όλα αυτά που συνδέονται με την βάρβαρη πολλές φορές καθημερινότητα μας εντός και εκτός τειχών της πόλης. Έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση για το τι πρέπει να ονομάζουμε στις σύγχρονες πόλεις, Δημοκρατία. Και για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μπορεί το Ηράκλειο να χαρακτηρίζεται δικαίως μια δημοκρατική πόλη.
Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό. Και εξηγούμαι. Μία δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη όπου δεν «βασιλεύει» το σκοτάδι, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί ως μη ασφαλής όχι από έξαρση της εγκληματικότητας αλλά από την έλλειψη δημοτικού φωτισμού. Είναι μία πόλη φωτεινή.
Μία δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη που δεν φοβόμαστε να κινούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, αλλά μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στο δρόμο. Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη όπου υπάρχει προσβασιμότητα. Όπου μπορεί ο ηλικιωμένος να περπατήσει σε ένα πεζοδρόμιο. ‘Όπου δεν χρειάζεται ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να δώσει πραγματική μάχη για να μπορέσει να πάει από το σπίτι στην εργασία του.
Δημοκρατική πόλη είναι εκείνη που δεν ανέχεται τους τσιφλικάδες της γειτονιάς που καταλαμβάνουν δημόσιο δρόμο για να εξασφαλίσουν ιδιωτική θέση στάθμευσης.
Δημοκρατική πόλη είναι εκείνη που δεν ανέχεται το δικαίωμα το ενός να πλήττει την υγεία του άλλου,όπως συμβαίνει με το κάπνισμα. Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη με δημόσιους χώρους που θέλεις να τους ζεις, που είναι ευχάριστοι.
Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη φιλόξενη για επισκέπτες και κατοίκους. Εν κατακλείδι ,Δημοκρατικός είναι ο τόπος που δεν έχει ανισότητες από τη μια άκρη στην άλλη.
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως η επόμενη δημοτική αρχή –εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν με την ψήφο τους-, είναι αυτός ο νοητός τοίχος που χωρίζει το Ηράκλειο. Ένας νοητός τοίχος που εκτείνεται από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον «σταυρό» της πόλης, επιβεβαιώνοντας ακόμη και για τους πιο καλόπιστους ότι μέχρι και σήμερα η πόλη είναι μόνο το κέντρο της. Είμαστε αποφασισμένοι να γκρεμίσουμε αυτόν τον τοίχο γιατί οι άνθρωποι του Ηρακλείου-ανάμεσα στους οποίους βρισκόμαστε και εμείς- δεν αξίζουν να βιώνουν αυτή την ανισότητα.
Όταν μιλάμε για δημοκρατία στην καθημερινότητά μας, μιλάμε για βελτίωση της καθημερινότητας για όλους. Το πιστεύουμε και θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε την πόλη που θέλουμε. Ένα Ηράκλειο για όλους.