Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η δική σου ευχή!

Πρέπει να διαβάσετε

Γιώργος Σαριδάκης
Γιώργος Σαριδάκης
Κοινωνικός Λειτουργός
Ο Γιώργος Σαριδάκης είναι Κοινωνικός Λειτουργός και επικεφαλής της «Κοινωνικής Αφύπνισης»

Κι αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις μια ευχή στον εαυτό σου ή σε άλλους, αλήθεια τι θα επέλεγες και ποια θα ήταν αυτή που εγκαρδίως θα ομολογούσες. Μια ευχή ξεχωριστή, απλή και λιτή, που θα ήταν δυνατόν όμως να περικλείσει νοηματική σημαντικότητα και αλήθεια ψυχής και ανάγκης.

 

Πιθανότατα η σκέψη και το μυαλό αρκετών να πήγαινε σε ευχές που αντικατοπτρίζουν και υμνούν προϋποθέσεις ευημερίας οικογενειακής και προσωπικής ή εργασιακές επιτυχίες και εύρωστες οικονομικές συνθήκες.

 

Αλήθεια, πολλές ή και αναρίθμητες είναι οι ευχές του κάθε προσώπου ως απόρροια της δικής του ιδιοσυγκρασίας και ατομικής σκέψης. Ορισμένες εξ αυτών δηλώνουν την υγεία (το ύψιστο αγαθό),  την ευτυχία, την αγάπη, την ομόνοια, τη γαλήνη και ηρεμία, την επιθυμία, το χαμόγελο, την επιτυχία, τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές.

 

Συνήθως, αυτό που εύχεσαι για τους άλλους προβάλλει και την ευχή που κάνεις για τον ίδιο τον εαυτό σου ή άλλοτε πάλι προτιμάς σε τρίτους και έτερα πρόσωπα να μοιράσεις ευχές καθημερινές και να κρατάς κρυφό μυστικό σαν κειμήλιο υψηλής συναισθηματικής αξίας εκείνη που είναι για σένα περισσότερο πολύτιμη και βαθύτερη.

 

Το γεγονός της ευχής φέρνει στον καθένα (σε αυτόν που την εκφράζει και την προσφέρει και σε αυτόν που την αποδέχεται) μια ιδιότυπη ζεστασιά και γεμίζει το μέσα με θετικά συναισθήματα. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα πλαίσιο με σημεία ενθάρρυνσης, ενέργειας, αμοιβαιότητας, ενσυναίσθησης και αλληλέγγυας στάσης.

 

Υπάρχουν βέβαια και ευχές που φέρνουν αρνητισμό και αμηχανία σε κάποιους ή βαραίνουν τόσο το ακουστικό πεδίο όσο και το θυμικό και ανάλογα πάντα με το πρόσωπο που εύχεται και την περίσταση. Σε μια τέτοια κατάσταση λόγω στοιχειώδους ευγένειας δεν φανερώνεις την άρνηση σου και δείχνεις ότι ανταποκρίνεσαι, αλλά στην ουσία δεν γίνεται αποδεκτή (η ευχή) διότι θεωρείς ότι δεν ταιριάζει με τα «θέλω» και τις προσδοκίες σου.

 

Προσωπικά, αν μου έλεγες να διαλέξω την πιο κοινότυπη, γενική και άκομψη ευχή είναι το «να είσαι καλά». Φανερώνει προχειρότητα στη σκέψη και το λόγο και την ίδια στιγμή δεν  προσδίδει κάτι ουσιαστικό. Απλά, το είπες και ξεμπέρδεψες με έναν τρόπο, πιστεύοντας ότι έκανες το χρέος της υποστήριξης στον συνομιλητή σου.

 

Αντιθέτως, υπάρχουν ευχές υψηλού αξιακού χαρακτήρα και συμβολισμού, με την παρακάτω κατάταξη να αφορά τυχαία σειρά ως προς την παρουσίαση, με κατηγοριοποίηση όμως βάσει της κρίσης και της επιλογής του υπογράφοντα και συντάκτη.  Τέτοιες είναι:

  • Η ευχή για υγεία (υγεία πάνω απ’ όλα ή με την υγεία σου ή να έχεις την υγεία σου): Μπορεί να ακούγεται ως κάτι απλό, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι αληθινό και ανεκτίμητο. Αν υπάρχει υγεία, τότε μπορεί να προσπαθήσεις και ακόμα να κατακτήσεις τις όποιες επιθυμίες ή θετικές συνθήκες, εύρωστες και επιτυχημένες καταστάσεις.
  • Η ευχή για να είναι η Παναγιά μαζί σου: Πραγματικά, τι πιο όμορφο και εγκάρδιο. Η Παναγιά, η μητέρα του Χριστού να είναι κοντά, δίπλα, μαζί σου. Σημείο στοργής, ανόθευτής αγάπης, ειλικρινούς υποστήριξης, προστασίας, ανιδιοτελούς προσφοράς, φώτισης, καλοτυχίας, ανοιχτής αγκαλιάς. Θείας και Ιερής ένωσης.
  • Η ευχή με το Καλό (με το Καλό ή να γίνει με το Καλό ή αυτά με το Καλό: Αποτελεί την πολύτιμη ευχή που φανερώνει το γεγονός η όποια πράξη, ενέργεια και συμπεριφορά να διακρίνεται από το «Καλό». Να γεννάται και να εξελίσσεται μονάχα με στοιχεία θετικά, ουσιαστικά και χρήσιμα. Με αφετηρία αλλά και κατεύθυνση το «Καλό» και εν γένει την ευπρέπεια, την ευγένεια και την καλοσύνη.
  • Η ευχή για δύναμη (να έχεις δύναμη ή να είσαι γερός): Η ευχή του θάρρους και της πίστης. Δηλαδή, η ικανότητα να στέκεσαι όρθιος ή όρθια και με δυνάμεις και σωστή κρίση να ανταποκρίνεσαι στα σημεία των καιρών. Να έρχεσαι αντάμα με τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής και να στέκεσαι σαν βράχος απέναντι στις κακοκαιρίες και τις μπόρες που πιθανόν βρεθούν στο δρόμο σου.
  • Η ευχή για υπομονή (να έχεις υπομονή ή με υπομονή): Προβάλλει την αντοχή και τη στάση να αποκρίνεσαι με νηφαλιότητα, συγκέντρωση και ψυχραιμία σε κάθε κατάσταση και συμφορά. Η υπομονή εκτός από ευχή είναι και αρετή, ώστε να μπορέσει κάποιος να συναναστραφεί θετικώς με τον διπλανό του, να κερδίσει στόχους και όνειρα του μέλλοντος.

 

Ας κρατήσουμε ότι η ευχή ταυτίζεται με το «θαύμα» που κάποιος προσδοκά και προσμένει, το «θαύμα» που του δίνει ώθηση να προχωρά μπροστά με περίσσιο θάρρος, σταθερά βήματα και άοκνη πίστη και διάθεση στην περπατησιά του. Εν τοις πράγμασι, η ευχή ταυτίζεται με τα εσωτερικά ποθούμενα, τα «θέλω» και τα «πιστεύω», ενίοτε με έναν χαρακτήρα αντισυμβατικό και διάσταση αντικομφορμισμού.

 

Η ευχή δεν υπακούει σε νόρμες-ούτε εγκλωβίζεται σε στενά καλούπια. Δεν επιδέχεται περιορισμούς και οποιαδήποτε λογοκρισία, γιατί απλούστατα είναι ελεύθερη… γιατί είναι η δική σου ευχή.

Άλλα Πρόσφατα