Μια διατροφή κατά βάση φυτική, με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να προλάβει το πολλαπλό μυέλωμα στην προκαρκινική του φάση και να επιβραδύνει την εξέλιξή του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης στο είδος της κλινικής μελέτης ερευνητών από το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering (MSK).
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα αιματολογικός καρκίνος που έπεται συνήθως προκαρκινικών καταστάσεων όπως η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (MGUS) και το ασυμπτωματικό μυέλωμα. Αποτελεί μη ιάσιμη νόσο, η θεραπεία της οποίας στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων, την επιβράδυνση της εξέλιξης και την ύφεση της νόσου.
Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα έδειξαν ότι η κακή ποιότητα διατροφής και η ανεπαρκής κατανάλωση φυτικών τροφίμων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλαπλό μυέλωμα. Επιπλέον, άτομα με τις ως άνω προκαρκινικές καταστάσεις και αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πολλαπλό μυέλωμα, συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού ΔΜΣ.
Καλύτερο μικροβίωμα και μεταβολισμός για ισχυρό ανοσοποιητικό
Η μελέτη συμπεριέλαβε 20 συμμετέχοντες με προκαρκινικές διαταραχές του αίματος και αυξημένο ΔΜΣ και, κατά συνέπεια, αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος. Για δώδεκα εβδομάδες, έπρεπε να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο σε φυτικά τρόφιμα με έμφαση στις φυτικές ίνες, ενώ για 24 εβδομάδες έλαβαν εξατομικευμένη υποστήριξη.
Σε δύο συμμετέχοντες με εξελισσόμενη νόσο πριν από τη μελέτη, η διατροφική παρέμβαση βελτίωσε σημαντικά την πορεία εξέλιξης της ασθένειας. Επιπλέον, ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αναπτύξει πολλαπλό μυέλωμα.
Η Δρ Urvi Shah, ειδική στο πολλαπλό μυέλωμα και επικεφαλής της μελέτης NUTRIVENTION, που παρουσίασε τα ευρήματα στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας (ASH) στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε για τη μελέτη:
«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη δύναμη της διατροφής -και, συγκεκριμένα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες- και παρέχει καλύτερη κατανόηση για το πώς μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα και τον μεταβολισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω το πώς μπορούμε, ως γιατροί, να ενδυναμώνουμε τους ασθενείς, ιδίως άτομα με προκαρκινικά στάδια, ενημερώνοντάς τα για τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου για καρκίνο μέσω διατροφικών αλλαγών».
44% μικρότερος κίνδυνος για μυέλωμα
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα πλήρη φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Οι διατροφικές αλλαγές πέτυχαν σημαντική βελτίωση σε δείκτες όπως η ποιότητα ζωής, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υγεία του εντερικού μικροβιώματος και η φλεγμονή. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 8% του σωματικού τους βάρους μετά από 12 εβδομάδες.
Μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, η Δρ Shah με την ομάδα της ετοιμάζονται να διενεργήσουν μια μεγαλύτερη, πολυκεντρική μελέτη με 150 συμμετέχοντες, με το όνομα NUTRIVENTION-3.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και σε μοντέλο πειραματόζωων με ασυμπτωματικό μυέλωμα. Το 44% των ποντικών που τρέφονταν με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες δεν προχώρησε στο καρκινικό στάδιο, ενώ το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίστηκε σε όλα τα ποντίκια από την ομάδα της συμβατικής διατροφής.