Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
20 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η διαδοχή στη Μητρόπολη, η παράδοση του μεταθετού και γιατί εμπλέκουν το τρίγωνο Μαξίμου- Φανάρι – Αυστραλία

Πρέπει να διαβάσετε

Με την τελευταία προσευχή του Ιησού Χριστού στο κήπο της Γεσθημανή, όταν αφύπνισε τους μαθητές του, απάντησε κορυφαίος Ιεράρχης της Κρήτης όταν ερωτήθηκε για την εκλογή νέου μητροπολίτη στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. «ἰδοὺ ήγγικεν η ώρα» απάντησε.

Και η ώρα αυτή φτάνει την Παρασκευή 2 Μαϊου οπότε και θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για να αποφασίσει μεταξύ άλλων πως θα καλύψει την χηρεύουσα θέση στην περιζήτητη μητρόπολη. Γιατί τόσο γρήγορα , γιατί τόσο… βιαστικά, ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε σαράντα μέρες από την εκδημία του μακαριστού Δαμασκηνού;

Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στα όσα είχε πρώτο γράψει το Creta24 και αφορούν τον κίνδυνο να υπάρξει κι άλλη απώλεια στη Σύνοδο.

«Κανένας δεν ξέρει πως τα φέρνει ο χρόνος και τι αναπάντεχα θα προκαλέσει. Μόνο ο Θεός γνωρίζει. Πρέπει να τρέξουμε τον χρόνο εμείς» είχε πει στο Creta24 κορυφαίος ιεράρχης που ξέρει καλά ότι μία ακόμη απώλεια για τη Σύνοδο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και φυσικά θα φέρει την Εξαρχία του Πατριαρχείου στην Κρήτη. Όλοι αγαπούν και σέβονται το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά μάλλον κανένας δεν θέλει σε αυτή τη φάση να… επιβληθούν αποφάσεις και πρόσωπα και δη από το εξωτερικό. «Μπορεί να πέρασε η μεγάλη κρίση με τις σταυροπηγιακές μονές, αλλά κάποιες πληγές έμειναν ανοιχτές», είχε αναφέρει το Creta24.

Η Σύνοδος επισπεύδεται και γιατί ο γηραιός μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων, που ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας, πρέπει να υποβληθεί σε μια επέμβαση, αλλά και γιατί οι ιεράρχες της Κρήτης έχουν συμφωνήσει να μην αφήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις από εκκλησιαστικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες. Ήδη φάνηκε ότι στην άποψη ορισμένων να μετατεθεί στη μητρόπολη ο ήδη τοποτηρητής Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος υπήρξαν αντιδράσεις. Ορισμένες εκ των οποίων είναι και χοντροκομμένες και εμπεριέχουν ύποπτες ανακρίβειες. Η μεγαλύτερη των οποίων ήταν ότι …δεν μπορεί να υπάρξει μετάθεση, αλλά νέα εκλογή! Μα, εκλογή γίνεται κάθε φορά που υπάρχει μετάθεση και έχει γίνει αρκετές φορές στην Εκκλησία. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μακαριστού Κύριλλου (Κυπριωτάκη) ο οποίος το 1975 εξελέγη Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και το 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας ως διάδοχος του εκλεγέντος το 1978 Μητροπολίτη Τιμοθέου ως αρχιεπισκόπου Κρήτης.

«Καλά όσοι λένε ότι υπάρχει αμετάθετο δεν ξέρουν την ιστορία της εκκλησίας» ανέφερε ιεράρχης στο Creta24 και εξήγησε ότι «φυσικά υπάρχει μια διαδικασία για την οποία επανεκλέγεται ο μητροπολίτης που θα το ζητήσει ή θα προταθεί».

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ξαναπεί ότι ο Αμφιλόχιος εάν θέλει πραγματικά να πάει στη σημαντική μητρόπολη των Χανίων θα πάει. Τα άλλα είναι κάποια παιγνίδια, μάλλον παραπολιτικά, που θέλουν να εμπλέξουν τόσο το Φανάρι και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας! Να υποθέσει κανένας ότι δεν έχουν άλλη δουλειά να ασχολούνται παρά με τους μητροπολίτες και τους αρχιμανδρίτες ο κ. Μητσοτάκης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Μάλλον εξυπηρετούνται…επιθυμίες ορισμένων κύκλων.

Σε κάθε περίπτωση εάν ο Αμφιλόχιος εκλεγεί στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου μπορεί να εκλεγεί Κισσάμου ο επίσκοπος Κνωσού ή να εκλεγεί ένας εκ των σημαντικών αρχιμανδριτών όπως ο Μελχισεδέκ Αμπελικάκης (που έχει θητεύσει και στο Καραβάδο Ηρακλείου), ο Νικηφόρος Κουνάλης, ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής κ. Βαρθολομαίος κα. Αλλά αυτά θα τα αποφασίσει μεθαύριο το… Άγιο Πνεύμα!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info, Υπουργείο Παιδείας και Οικουμενικό Πατριαρχείο συμφωνούν πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης.

«Η πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης στην Εκκλησία της Κρήτης γίνεται με εκλογή, η οποία ενεργείται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης στην πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδό της μετά τη χηρεία του θρόνου, όπως προβλέπεται στο εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 21 του ΚΝΕΚ 4149/1961 (Α΄41). Εκλόγιμοι είναι οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό κατάλογο του άρθρου 22, τον κατάλογο των «προς αρχιερατείαν εκλογίμων».» αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας θρησλευμάτων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο συμπληρώνεται πως «Στον κατάλογο αυτό δεν μετέχουν οι Αρχιερείς (Μητροπολίτες) της Εκκλησίας Κρήτης και ως εκ τούτου δεν είναι εκλόγιμοι για την πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης».

Η επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας της ελληνικής κυβέρνησης προς το Φανάρι προκλήθηκε από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο με επίσημη επιστολή που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον Θρόνο για το αν ο ΚΧ της Εκκλησίας Κρήτης προβλέπει την κάλυψη κενών μητροπολιτικών εδρών δια μεταθέσεως.

Υπενθυμίζεται πως όπως κι αυτός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούν Νόμο του ελληνικού κράτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

Όλα ξεκίνησαν όταν κύκλοι της Εκκλησίας Κρήτης, ερμήνευσαν ένα συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη, το οποίο προστέθηκε το 1974, εισάγοντας μια εξαίρεση, σύμφωνα με την οποία εκτός από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων,  «οι Βοηθοί Επίσκοποι και οι Μητροπολίτες του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπορούν να εκλεγούν σε χηρεύουσες Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης χωρίς σχετική εγγραφή στον κατάλογο».

Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν πως, αφού οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης ανήκουν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρά είναι επίσης εκλόγιμοι.

Όμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική.

«Η θεσμοθέτηση του άρθρου 2 του ΝΔ 77/1974 προέκυψε κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σύμφωνης γνώμης της Εκκλησίας Κρήτης να επιτραπεί η δυνατότητα εκλογής του τότε Τιτουλαρίου Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Στυλιανού Χαρκιανάκη σε χηρεύουσα θέση Μητροπόλεως της Εκκλησίας Κρήτης» αναφέρει με νόημα το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info.

Συμπληρώνει δε πως  «Εξ ου και το άρθρο 2 του ΝΔ 77/1974 εισήχθη, ως εξαίρεση, στο άρθρο 22 και όχι στο άρθρο 21 του ΚΝΕΚ που ρυθμίζει αναλυτικά την διαδικασία εκλογής και, βέβαια, δεν εισήχθη διακριτό άρθρο όπως θα συνέβαινε, εάν ο νομοθέτης επιθυμούσε να θεσμοθετήσει το «μεταθετό» των Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κρήτης. Συνεπώς το άρθρο 2 του ΝΔ 77/1974 δεν εισαγάγει ούτε ρυθμίζει την διαδικασία για πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης της Εκκλησίας της Κρήτης από Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Κρήτης, ήτοι το «μεταθετό» (ενώ ο νομοθέτης εκεί που επέλεξε να το εισαγάγει, ήτοι στην Εκκλησία της Ελλάδος και τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το εισήγαγε ρητά και με συγκεκριμένη διαδικασία), αλλά απλώς και μόνο την δυνατότητα Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να είναι υποψήφιοι προς εκλογή χωρίς την προϋπόθεση εγγραφής τους στον κατάλογο των «προς αρχιερατείαν εκλογίμων» του άρθρου 22».

Όπως καταλήγει μάλιστα η επίσημη επιστολή της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η εξαίρεση που δημιουργήθηκε για τον τότε Μιλητουπόλεως Στυλιανό και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ισχύει αλλά δεν αφορά στους μητροπολίτης της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά «αναφέρεται και καταλαμβάνει Βοηθούς Επισκόπους και Μητροπολίτες του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου των οποίων η έδρα βρίσκεται εκτός Ελλάδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ORTHODOXIA.INFO

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα