Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η διαδοχή στη Μητρόπολη, η παράδοση του μεταθετού και γιατί εμπλέκουν το τρίγωνο Μαξίμου- Φανάρι – Αυστραλία

Πρέπει να διαβάσετε

Με την τελευταία προσευχή του Ιησού Χριστού στο κήπο της Γεσθημανή, όταν αφύπνισε τους μαθητές του, απάντησε κορυφαίος Ιεράρχης της Κρήτης όταν ερωτήθηκε για την εκλογή νέου μητροπολίτη στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. «ἰδοὺ ήγγικεν η ώρα» απάντησε.

Και η ώρα αυτή φτάνει την Παρασκευή 2 Μαϊου οπότε και θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για να αποφασίσει μεταξύ άλλων πως θα καλύψει την χηρεύουσα θέση στην περιζήτητη μητρόπολη. Γιατί τόσο γρήγορα , γιατί τόσο… βιαστικά, ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε σαράντα μέρες από την εκδημία του μακαριστού Δαμασκηνού;

Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στα όσα είχε πρώτο γράψει το Creta24 και αφορούν τον κίνδυνο να υπάρξει κι άλλη απώλεια στη Σύνοδο.

«Κανένας δεν ξέρει πως τα φέρνει ο χρόνος και τι αναπάντεχα θα προκαλέσει. Μόνο ο Θεός γνωρίζει. Πρέπει να τρέξουμε τον χρόνο εμείς» είχε πει στο Creta24 κορυφαίος ιεράρχης που ξέρει καλά ότι μία ακόμη απώλεια για τη Σύνοδο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και φυσικά θα φέρει την Εξαρχία του Πατριαρχείου στην Κρήτη. Όλοι αγαπούν και σέβονται το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά μάλλον κανένας δεν θέλει σε αυτή τη φάση να… επιβληθούν αποφάσεις και πρόσωπα και δη από το εξωτερικό. «Μπορεί να πέρασε η μεγάλη κρίση με τις σταυροπηγιακές μονές, αλλά κάποιες πληγές έμειναν ανοιχτές», είχε αναφέρει το Creta24.

Η Σύνοδος επισπεύδεται και γιατί ο γηραιός μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων, που ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας, πρέπει να υποβληθεί σε μια επέμβαση, αλλά και γιατί οι ιεράρχες της Κρήτης έχουν συμφωνήσει να μην αφήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις από εκκλησιαστικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες. Ήδη φάνηκε ότι στην άποψη ορισμένων να μετατεθεί στη μητρόπολη ο ήδη τοποτηρητής Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος υπήρξαν αντιδράσεις. Ορισμένες εκ των οποίων είναι και χοντροκομμένες και εμπεριέχουν ύποπτες ανακρίβειες. Η μεγαλύτερη των οποίων ήταν ότι …δεν μπορεί να υπάρξει μετάθεση, αλλά νέα εκλογή! Μα, εκλογή γίνεται κάθε φορά που υπάρχει μετάθεση και έχει γίνει αρκετές φορές στην Εκκλησία. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μακαριστού Κύριλλου (Κυπριωτάκη) ο οποίος το 1975 εξελέγη Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και το 1979 εξελέγη Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας ως διάδοχος του εκλεγέντος το 1978 Μητροπολίτη Τιμοθέου ως αρχιεπισκόπου Κρήτης.

«Καλά όσοι λένε ότι υπάρχει αμετάθετο δεν ξέρουν την ιστορία της εκκλησίας» ανέφερε ιεράρχης στο Creta24 και εξήγησε ότι «φυσικά υπάρχει μια διαδικασία για την οποία επανεκλέγεται ο μητροπολίτης που θα το ζητήσει ή θα προταθεί».

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ξαναπεί ότι ο Αμφιλόχιος εάν θέλει πραγματικά να πάει στη σημαντική μητρόπολη των Χανίων θα πάει. Τα άλλα είναι κάποια παιγνίδια, μάλλον παραπολιτικά, που θέλουν να εμπλέξουν τόσο το Φανάρι και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας! Να υποθέσει κανένας ότι δεν έχουν άλλη δουλειά να ασχολούνται παρά με τους μητροπολίτες και τους αρχιμανδρίτες ο κ. Μητσοτάκης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Μάλλον εξυπηρετούνται…επιθυμίες ορισμένων κύκλων.

Σε κάθε περίπτωση εάν ο Αμφιλόχιος εκλεγεί στην Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου μπορεί να εκλεγεί Κισσάμου ο επίσκοπος Κνωσού ή να εκλεγεί ένας εκ των σημαντικών αρχιμανδριτών όπως ο Μελχισεδέκ Αμπελικάκης (που έχει θητεύσει και στο Καραβάδο Ηρακλείου), ο Νικηφόρος Κουνάλης, ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής κ. Βαρθολομαίος κα. Αλλά αυτά θα τα αποφασίσει μεθαύριο το… Άγιο Πνεύμα!

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα