Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, με τις έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας να έχουν κοινό παρονομαστή τα νέα δεδομένα που εισάγει στο επιχειρείν η 4η βιομηχανική επανάσταση, η Ελλάδα προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Η ύφεση έβαλε σε μεγεθυντικό φακό παθογένειες δεκαετιών και η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει μία σειρά από προκλήσεις. Για τις προκλήσεις του μέλλοντος μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο διευθυντής του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου.
«Η οικονομική ανόρθωση και η ευημερία της χώρας δεν είναι διασφαλισμένες χωρίς τον παραγωγικό μετασχηματισμό της. Η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία πρέπει να αποφασίσουν εγκαίρως εάν θέλουν και μπορούν να επωφεληθούν από τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες, που μπορούν να δώσουν και στην Ευρώπη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εμπορικών συνασπισμών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ιωάννου.
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και διανύει την δεύτερη δεκαετία της. Το πού βρίσκεται κάθε οικονομία είναι μετρήσιμο. Τα ευρήματα του Παρατηρητήριου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που συνέστησε ο ΣΕΒ φέρουν την Ελλάδα σε θέση ουραγού.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. των 28, σε πληθώρα εκ των 100 δεικτών που χαρτογραφούν λεπτομερώς τη συγκριτική θέση της οικονομίας. Ο ΣΕΒ εξέτασε αυτούς τους δείκτες που αναδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Ανάπτυξη είναι το τι παράγεις και το τι εξάγεις. Και ο δείκτης συνθετότητας των προϊόντων που παράγει και εξάγει φέρνει την Ελλάδα σε διαρκώς φθίνουσες θέσεις, σε απόκλιση από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, σημείωσε ο διευθυντής του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου.
Μιλώντας ιδιαίτερα για τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά της Κρήτης τόνισε πως «η Κρήτη έχει ατμομηχανή τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Έχει σημαντικούς δείκτες έρευνας και μεταποίησης. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν επενδύσεις που θα συνδέσουν την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα απαιτούνται νέες ιδέες, που θα γίνουν νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέοι τρόποι οργάνωσης της παραγωγής, της εργασίας, τελικά μια νέα αντίληψη του σύγχρονου και του ελληνικού κόσμου».
Σωτήρης Μεταξάς