Η πολιτική προστασία και η ασφάλεια των πολιτών θεωρούνται τα πολυτιμότερα κοινωνικά αγαθά, που έχει υποχρέωση ένα σύγχρονο δημοκρατικά οργανωμένο κράτος να παρέχει χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς στην κοινωνία. Όλα τα άλλα κοινωνικά αγαθά έπονται της υγείας και της ασφάλειας χωρίς αυτά να υπολείπονται των ανθρώπινων αναγκών έναντι της σημαντικότητάς των.
Η νέα κυβέρνηση έκλεισε ήδη τον πρώτο χρόνο της θητείας της παρουσιάζοντας ένα θετικό δείγμα γραφής και ίσως ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχει κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο που υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις με τη σειρά που τις έχει εξαγγείλει.
Ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια των πρώτων ημερών ήταν ο νόμος για την αναβάθμιση λειτουργίας των πανεπιστημίων και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η τροποποίηση του νέου ποινικού κώδικα βελτίωσε τις προκλητικές ρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στην παράλογη μεταχείριση που προσέφερε στους ποινικούς κρατουμένους ο νόμο Παρασκευόπουλου.
Υπήρχαν γειτονιές της Αθήνας που είχαν μετατραπεί σε νεκρές ζώνες παραχωρημένες σε κάθε μορφής παραβατικότητα. Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, διαφόρων κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων και άλλων χώρων που είχαν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, βελτίωσε την κατάσταση αποκαθιστώντας σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι στην πάταξη της εγκληματικότητας. Τα παραδείγματα είναι πολλά από τη διαχρονική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στην εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων και των τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων εκβιασμών, απαγωγών και άλλων επιτυχιών στον αγώνα για την προστασία των πολιτών.
Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα εκείνο που έλειπε μέχρι σήμερα ήταν ή λήψη πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Για να υπάρξει πολιτική βούληση χρειάζεται να γίνει κοινή συνείδηση ότι η τάξη και η ασφάλεια δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής πολιτικής η ασφάλεια των πολιτών αλλά η σημαντικότερη υποχρέωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας απέναντι στους πολίτες.
Η πολιτική για τη Δημόσια ασφάλεια πρέπει να παραμείνει σταθερή ως βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Μέσα στη δύνη της εξάμηνης υγειονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία και τη μάχη που μαίνεται κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τα Σώματα Ασφαλείας αγωνίζονται καθημερινά, χωρίς να υπολείπονται της προσπάθειας διατήρησης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, έναντι των λοιπών καθημερινών εγκληματικών κινδύνων.
Τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσαν τέλος στην περίφημη κατάληψη Terra incognita (άγνωστη γη) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο κτίριο 200 μέτρα από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τελούσε υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών από τον Φεβρουάριο του 2004 ιδιοκτησίας του Α.Π.Θ. και για 16 ολόκληρα χρόνια κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει στην εκκένωσή του.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και εκκενώσεις πολλών κτιρίων που τελούσαν πολλά χρόνια υπό κατάληψη.
Μόνο στο Ηράκλειο 100 μέτρα από το πάρκο Θεοτοκόπουλου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη το κτίριο της πρώην Κλινικής Ευαγγελισμός που ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Αδικαιολόγητη σιωπή επικρατεί από παντού γι’ αυτό το απαράδεκτο θέμα, από την Πολιτεία, την Περιφέρεια, τον Δήμο, την Κοινωνία, τα ΜΜΕ, ενώ είναι βέβαιο σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνεται η Αστυνομία αλλά η έλλειψη της απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής βούλησης για την εκκένωσή του.
Η πάταξη του εγκλήματος χρειάζεται μία προσπάθεια διαρκείας με συμμάχους τις δυνάμεις της λογικής και της κοινωνίας που επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία, με στόχο τη μεγαλύτερη εθνική μεταρρύθμιση: την κατάργηση της ασυδοσίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.