Ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) το οποίο θα αποτυπώσει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές σε δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα, αλλά και τις πλημμύρες σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες.
Το έργο θα υλοποιήσει το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ και αναμένεται να αναδείξει το δυναμικό της μεθοδολογικής προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση δορυφορικών καταγραφών σε επίπεδο Κρήτης, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική επιχειρησιακή εφαρμογή στα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης του φυσικού Περιβάλλοντος.
Για το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά, ο ερευνητής στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, Δημήτρης Πουρσανίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Πουρσανίδη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα αξιοποιηθεί η δορυφορική τηλεπισκόπηση για την αποτύπωση των πυρκαγιών στο νομό Χανίων, πριν και μετά. Αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος, θα επιτρέψει να αποτυπώσουν την κατάσταση πως ήταν και στη συνέχεια θα αποτυπωθούν οι καμένες εκτάσεις και η ένταση της πυρκαγιάς.
«Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να συνδέσουμε και να εξάγουμε πληροφορίες ως προς τι εκτάσεις κάηκαν, τι χρήσεις γης είχαν και τα δεδομένα αυτά θα είναι πολύ χρήσιμα για τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης», σημείωσε ο κ. Πουρσανίδης.
Όπως διευκρίνισε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσει να λειτουργήσει μελλοντικά και να θέσει τις βάσεις για επιχειρησιακή εφαρμογή του, στα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης φυσικού Περιβάλλοντος και μάλιστα έχοντας όπως τόνισε στη φαρέτρα τους και το σύστημα Copernicus το οποίο είναι ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα που όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του δωρεάν.
«Η δορυφορική τηλεπισκόπηση μας παρέχει δεδομένα από το 1985 έως και σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρσανίδης. «Μπορούμε να αποτυπώσουμε τι έχει καεί διαχρονικά και να εντοπίσουμε περιοχές που συστηματικά καίγονται και να αποτυπωθούν και κατ’ επέκταση να γίνει μια πιο στοχευμένη δράση και να δούμε γιατί εκεί συμβαίνει αυτό συχνά», πρόσθεσε.
«Επίσης, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus», σημείωσε ο κ. Πουρσανίδης, «μπορούμε γρήγορα να δούμε τι κάηκε και να αποτυπώσουμε την καμένη έκταση και τα δεδομένα αυτά θα καθοδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων.»
«Αυτό είναι σημαντικό, όταν έχουμε να κάνουμε με αποζημιώσεις όταν πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις ή την αποτροπή καταπατήσεων αυτών των εκτάσεων στο μέλλον», κατέληξε.