Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαντά για τα ταλαιπωρημένα ζώα στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Πρέπει να διαβάσετε

Απαντώντας στις καταγγελίες πολιτών για τα δύο υπερήλικα ζώα που βρίσκονται στο Φαράγγι της Σαμαριάς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τονίζει πως τα ζώα όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλειφθεί αλλά παρακολουθούνται και σιτίζονται κανονικά. Μάλιστα η επιλογή να παραμείνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ελήφθη, καθώς ενδεχόμενη μεταφορά τους από το σημείο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη ζωή τους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται:

«Τα δύο αυτά υπερήλικα ζώα (45 και 40 ετών περίπου) διαβιούν ελεύθερα στη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού, κοντά στη θέση “Πόρτες“, με εποπτευόμενη παραμονή τους στο χώρο και με τακτικό εφοδιασμό τροφής των στάβλων, πέραν της φυσικής τροφής που βρίσκουν.

Η επιλογή της παραμονής τους στο φυσικό χώρο έγινε καθώς αξιολογήθηκε ότι, η μεταφορά τους με ειδικό κλωβό στα Χανιά ενέχει τον κίνδυνο της υπέρμετρης καταπόνησης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, και εν κατακλείδι τον κίνδυνο της ζωής τους.

Την υγεία των ζώων παρακολουθούν το Κτηνιατρικό Τμήμα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Χανίων (μετά από συνεννόηση αποφασίστηκε να αφεθούν τα δύο ζώα ελεύθερα εντός του Δρυμού), η Animal Action Hellas «Δράση για τα ζώα στην Ελλάδα» και ιδιώτης Κτηνίατρος σε επείγουσες περιπτώσεις.

Και τα δύο ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, τα οποία διατηρούνται στην αρμόδια Δ/νση Δασών Χανίων με καταγεγραμμένη τη σειρά εμβολίων και άλλων περιθάλψεων που έχουν συντελεστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τα ζώα αυτά καλύπτονται κτηνιατρικά για ακόμα πέντε μήνες μέχρι τον επόμενο κτηνιατρικό έλεγχο.

Η φροντίδα των ζώων παρέχεται από τη Δασική Υπηρεσία ανεξάρτητα από την περίοδο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον τακτικό και ανελλιπή εφοδιασμό των στάβλων εντός του Δρυμού καλύπτεται πλήρως η σίτιση τους και ειδικά το ένα και νεότερο σε ηλικία εξ’ αυτών να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργεί σε καθημερινή βάση, από τις 7:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ και, επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της. Σχεδόν εξήντα χρόνια οι δασικοί υπάλληλοι των Χανίων αγωνίζονται για την προστασία, ανάδειξη και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, υπερβαίνοντας δυνάμεις, ωράριο και μισθολόγιο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις.

Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, οι πολίτες να επιλέγουν να επικοινωνούν αυτοπροσώπως με τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για θέματα που τους αφορούν, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τις Υπηρεσίες υπεύθυνα και σοβαρά. »

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα