Η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε ο Ερντογάν την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1935 για τη μετατροπή του χριστιανικού ναού της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, ενώ η παγκόσμια χριστιανική κοινότητα είναι ανάστατη από την ενέργειά του να την μετατρέψει πάλι σε τζαμί. Μετά την απόφαση ο Τούρκος αντικαθεστωτικός και συγγραφέας Ορχάν Παρμούκ δήλωσε ότι ο Ερντογάν με αυτή την ενέργεια είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα του σε αχαρτογράφητα νερά στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται στην Τουρκία το κλίμα εθνικισμού και νεοοθωμανισμού, που γκρεμίζει τα τελευταία απομεινάρια της φιλοσοφίας του κοσμικού κράτους που είχε δημιουργήσει τότε το Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την έλλειψη παρεμβατικότητας των ΗΠΑ, Ρωσίας κατά της τουρκικής προκλητικότητας και την άνευρη εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθεί να πετύχει την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική.

Με την «ορθόδοξη» Ρωσία όπως φαίνεται η Τουρκία τα έχει βρει και διατηρεί σημαντική στρατηγική σχέση, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πολιτική της ηγεσία δεν είπε λέξη για την αλλαγή χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Επίσης, στρατηγικά, πολιτικά και χριστιανικά αδικαιολόγητη είναι η στάση της Γερμανίας που δήλωνε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας».

Από καθολικής χριστιανικής πλευράς ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την απόφαση του Ερντογάν, και για την τιμή των όπλων, προχθές την Κυριακή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δημόσιας ομιλίας του στο Βατικανό, έκανε μία απλή αναφορά στο γεγονός αναφέροντας ότι είναι πολύ πονεμένος για αυτό…

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η στάση του επίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του Βατικανού, με ουδέτερο τίτλο κειμένου και χωρίς σχόλιο στην αναφορά του γεγονότος. Απογοητευτική και παγερή η στάση του παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για το αναφερόμενο θέμα. Η Εκκλησία της Ελλάδος «έκανε το καθήκον της» με ένα τυπικό δελτίο τύπου καθ’ υποχρέωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η εκκλησία της Κρήτης όπως και της Κύπρου έκαναν γενναία και ξεκάθαρη δήλωση. Ο Πατριάρχης της Μόσχας έκανε αρνητική δήλωση για την απόφαση του Ερντογάν παρά του ότι δεν έχει καλή επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το ερώτημα είναι τί κάνει η Ελλάδα, με δεδομένο ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα και δεν πρέπει να μετατραπεί σε διμερή διαφορά. Είναι πρόβλημα του πολιτισμένου κόσμου και του παγκόσμιου οργανισμού πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και όλων των θρησκευτικών ηγετών, κυρίως της χριστιανικής κοινότητας.

Η Αγία Σοφία είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός του κόσμου και δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως όγδοο θαύμα, γι’ αυτό το 1985 η UNESCO την ανακήρυξε ως μνημείο κληρονομιάς του παγκόσμιου πολιτισμού.

Δεν χρειάζονται μόνο δάκρυα και μηνύματα συμπαράστασης χωρίς ιδιαίτερο νόημα εναντίον της απόφασης του Ερντογάν για την Αγία Σοφία.
Πέρα από συναισθήματα οργής και θλίψης του ελληνισμού, θα πρέπει να δούμε αντιδράσεις καίριες, ουσίας, με κυρώσεις ανάλογες της βαρύτητας του γεγονότος από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύστερα από την παράλογη απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί γίνεται πλέον κατανοητό ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση συζητήσεων με την Τουρκία. Είναι άσκοπο η Ελλάδα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, όταν επανειλημμένα σε κάθε περίπτωση καταπατεί κάθε έννοια νομιμότητας και λογικής.

Απαιτείται ενότητα κα επαγρύπνηση μεταξύ κομμάτων και πολιτών για να υπάρξει δυνατότητα αντιμετώπισης με επιτυχία των παράλογων προκλήσεων και απαιτήσεων του προέδρου της Τουρκίας.

Άλλα Πρόσφατα