Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η απειλή της Ρωσίας να κόψει το φυσικό αέριο στην ΕΕ στρέφει την Ευρώπη ξανά στον άνθρακα

Πρέπει να διαβάσετε

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο διακοπεί πλήρως».

Η ατάκα αυτή του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αποτύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους φόβους για κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταστρώσουν άμεσα σχέδια για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, που θα αποβούν καταστροφικές για τις οικονομίες τους.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας στους Financial Times προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανόν προσπαθήσει να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από τον χειμώνα.

Ολα αυτά, την ώρα που η Ρωσία σκληραίνει ολοένα και περισσότερο τη στάση της προς την ΕΕ, μειώνοντας ή ακόμα και κλείνοντας τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε ουκ ολίγες χώρες, ως αντίμετρα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση.

«Η Ευρώπη να προετοιμαστεί αμέσως»

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί αμέσως για την περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή για αυτόν το χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να εργαστούν για τη μείωση της ζήτησης και τη διατήρηση των πυρηνικών σταθμών ανοιχτών.

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι οι μειώσεις που παρατηρούνται στις προμήθειες τις τελευταίες εβδομάδες, θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να είναι η αρχή ευρύτερων περικοπών, που έχουν σχεδιαστεί από τη Μόσχα για να αποτρέψουν την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.

Σημειωτέον, οι εν λόγω μειώσεις στις προμήθειες του αερίου αποδίδονται από το Κρεμλίνο σε εργασίες συντήρησης.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για προβλήματα συντήρησης, στα οποία -όπως υποστήριξε- ευθύνονται οι μειώσεις της προσφοράς, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλια ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιστροφή του εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευή.

«Οσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας»
Μάλιστα, ο κ. Μπιρόλ τόνισε με νόημα ότι όσο κυλούν οι εβδομάδες γίνεται όλο και πιο προφανής η επιδίωξη της Μόσχας.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο διακοπεί πλήρως. Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση της αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και η αύξηση της μόχλευσης της Ρωσίας κατά τους χειμερινούς μήνες», είπε στη συνέντευξή του στους «Financial Times» ο διευθυντής του ΔΟΕ.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών

Με τον κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να βρουν τρόπους και λύσεις για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους στο φυσικό αέριο.

Τα κράτη-μέλη εργάζονται για να μειώσουν επίσης την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα, συνάπτοντας συμφωνίες για φυσικό αέριο με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για παράδειγμα, στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, οι αποθήκες στην παρούσα φάση είναι γεμάτες στο μισό και το Βερολίνο ευελπιστεί να καταφέρει την αύξησή τους στο 90% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο.

Αναγκαστική επιστροφή στον άνθρακα

Την ίδια ώρα, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι ο αγώνας για τη σταδιακή κατάργηση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σημαίνει καύση περισσότερου άνθρακα και διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.

Ο Μπιρόλ τόνισε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης μάλλον δεν έχουν προχωρήσει αρκετά και προέτρεψε τις χώρες να εργαστούν για τη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» υπογράμμισε ο Μπιρόλ.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, ενδέχεται να χρειαστεί να μπει πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσία κλείνει μία-μία τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη

Στο μεταξύ, η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που λαμβάνονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 -ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία- μειώνονται συνεχώς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, Gazprom, ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού, μειώνοντας τις προμήθειες σε μόλις 40%.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni ανέφερε μείωση κατά 50% στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ιταλία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πάροχος δικτύου GRTgaz είπε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο μέσω Γερμανίας από τα μέσα Μαΐου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα