Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Creta24.gr για τη μη χρηματοδότηση του αεροδρομίου Καστελίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Υποδομών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Δέδες διευκρινίζει ότι το θέμα είναι τυπικό και η εξασφάλιση των πιστώσεων από την ΕΤΕπ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής (180 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό του έργου έχει «κλειδώσει».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Creta24.gr «στις 27 Νοεμβρίου είχαμε στο υπουργείο υποδομών συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε αυτή τη συνάντηση έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την έγκριση των πιστώσεων από την ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρώτο δίμηνο του 2019 αφότου θα έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Το θέμα είναι τυπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι σε έγγραφο της ΕΤΕπ που αποκάλυψε το Creta24.gr με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου η τράπεζα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση χρηματοδότησης του project.

Την επιστολή υπογράφει η επικεφαλής του τμήματος του μηχανισμού καταγγελιών της ΕΤΕπ Σόνια Ντέρκουμ και απαντάει στις καταγγελίες ομάδας κατοίκων οι οποίοι με επιστολή τους στις 29 Οκτωβρίου έκαναν λόγο για παραλείψεις στον σχεδιασμό του αεροδρομίου θέτοντας ακόμη και θέμα κακοδιοίκησης από την πλευρά της ΕΤΕπ.

Το σημαντικότερο σημείο αφορά στην χρηματοδότηση του έργου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έως σήμερα η ΕΤΕπ δεν έχει λάβει απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις παραγράφους 4.3 και 5.2 των διαδικασιών λειτουργίας της ΕΤΕπ, οι ανησυχίες σας μεταφέρονται στις επιχειρησιακές υπηρεσίες της ΕΤΕπ να τις εξετάσουν σε περίπτωση που η ΕΤΕπ αποφασίσει να εξετάσει τη χρηματοδότηση του project», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σωτήρης Μεταξάς