Η αναζήτηση της πραγματικότητας

Πρέπει να διαβάσετε

Σε χτεσινό αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» περιγράφεται ο μηχανισμός των ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου προωθείται η κομματική προπαγάνδα – με το αζημίωτο φυσικά.

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα τα πολιτικά κόμματα εμπλέκονται –λιγότερο ή περισσότερο- στη διαδικασία, πλην της Ένωσης Κεντρώων.

Εκτός από τα fake news (ψευδείς ή χαλκευμένες ειδήσεις) που παίζουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και συχνά διαμορφώνουν την ατζέντα του πολιτικού λόγου, έχουμε και τα bot (ψεύτικοι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί) που διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα.

Έχουμε δηλαδή ψεύτικους χρήστες που λειτουργούν αλγοριθμικά και αναρτούν συστηματικά πληροφορίες, επισφαλείς και στοχευμένες.

Η αναζήτηση της αλήθειας υπήρξε διαχρονική αγωνία για τον άνθρωπο σε επιστημονικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

Σήμερα, παρά την τόση συσσωρευμένη γνώση και την αλματώδη επιστημονική πρόοδο, η αναζήτηση της αλήθειας έχει εκφυλιστεί σε αναζήτηση της πραγματικότητας.

Με τις τόσες ψευδείς ειδήσεις και τους κακόβουλους χρήστες στο ηλεκτρονικό σύμπαν που μας περιβάλλει, φτάνει σε εμάς μια διαθλασμένη και στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.

Η εικονικότητα εισβάλλει πλέον και στη σφαίρα του εμπειρικού (μα το «διάβασα» σε τόσα site, «είδα» τη φωτογραφία, τόσοι «φίλοι» το έχουν αναρτήσει).

Έτσι, το εικονικό έχει αποδράσει από την καθαρά ψυχαγωγική του διάσταση (video games, εξομοιωτές κ.ά) και βομβαρδίζει καθημερινά το μυαλό μας με τα τοξικά του παράγωγα.

Ακόμη και η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για αναζήτηση της αλήθειας υπονομεύεται κρίσιμα, μιας και -εν πολλοίς –εδράζεται σε εικονικά πρόσωπα και κατασκευασμένες πληροφορίες.

Αποτέλεσμα, να λειτουργούμε εντέλει σε συνθήκες ομαδικής σχιζοφρένειας, αντιλαμβανόμενοι μια πραγματικότητα η οποία -σε μεγάλο βαθμό – δεν υπάρχει.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα