Ιστορική ημέρα για την ανάκαμψη της Ελλάδας θα μπορούσε να θεωρηθεί η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου, που εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή μεγάλης οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας, γιατί σηματοδοτεί την αφετηρία δράσεων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης & ανθεκτικότητας υπέρ των χωρών της Ε.Ε. που επλήγησαν από την πανδημία.
Ήταν μία σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τους πρώτους μήνες της υγειονομικής κρίσης, στηρίχθηκε εξαρχής από την Ελλάδα μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαϊκές χώρες και αναμένεται να παράσχει στη χώρα μας κατανομή κονδυλίων, καθώς, σύμφωνα με το σχέδιο, δικαιούται 32 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια.
Έχοντας ξεπεράσει την επώδυνη δεκαετή οικονομική κρίση και τη δοκιμασία του κορωνοϊού που «γονάτισε» τους Έλληνες, η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα φάση διεκδικώντας τη μεγάλη ευκαιρία για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα επιχειρεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα ύστερα από μακρά περίοδο ύφεσης και αναπτυξιακής υστέρησης.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες δεν φαίνονται αισιόδοξοι από τα μηνύματα και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, επηρεασμένοι από άλλες παρόμοιες «χρυσές» ευκαιρίες του παρελθόντος, που χάθηκαν από την κακοδιαχείριση, τις άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και τις λανθασμένες επιλογές σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των πόρων.
Σε αυτή τη νέα «χρυσή» ευκαιρία καλείται να αποδείξει η κυβέρνηση εάν αξίζει να κερδίσει το στοίχημα, με ανατροπή των προβλέψεων κατά της απαισιοδοξίας για επανάληψη του ίδιου έργου άλλων εποχών.
Η κυβέρνηση καλείται επίσης να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της πλειοψηφίας του λαού που εξακολουθεί να την εμπιστεύεται και, παρά τη δοκιμασία των αλλεπάλληλων κρίσεων, δύο χρόνια μετά τις εκλογές καταγράφεται σταθερά η διαφορά που προηγείται στα αποτελέσματα τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να κατανείμει δίκαια τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην κοινωνία. Να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές όπως για παράδειγμα το έργο που σχεδιάζεται για εκτέλεση στον ΒΟΑΚ της Κρήτης.
Θεωρείται επίτευγμα το γεγονός της εξασφάλισης από την κυβέρνηση για την εκταμίευση πάνω από 7,5 δις ευρώ το έτος 2021 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και της ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.
Είναι επίσης σημαντικό ότι το αναφερόμενο πρόγραμμα προορίζεται για τη θεμελίωση τεσσάρων καθοριστικών πυλώνων, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών το αναφερόμενο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ιδιωτικών επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν, είναι δυνατόν να προκαλέσουν εθνική ανάπτυξη «γίγαντα» ύψους μέχρι και 100 δις ευρώ σε ορίζοντα επταετίας.
Παραθέτουμε όλα αυτά τα δημοσιοποιημένα στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το οποίο εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή, προκειμένου να αναδείξουμε τη σημασία της θέσης να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη χώρα μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομική, εθνική και υγειονομική, εάν η Ελλάδα βρίσκονταν εκτός της ευρωπαϊκής προστατευτικής ομπρέλας. Ευτυχώς για τη χώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά μακριά από τις ιδεολογίες και τις διαχρονικές προσδοκίες όλων των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης. Σήμερα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας στα εθνικά θέματα και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, δημιουργούνται θετικά δείγματα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας θεωρείται ιστορική ημέρα. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της υγείας, της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης, προχωρώντας στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μία δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του σχεδίου ανάκαμψης να επουλωθούν γρήγορα τα τραύματα που άφησε στο πέρασμά της η πανδημία.