Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η άλωση της Ευρώπης

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

«Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στην ιστορική κοινή γνώμη, η εκπομπή της Δημόσιας τηλεόρασης η «Μηχανή του Χρόνου», η οποία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, ακολούθησε τα «σημάδια» της χιλιόχρονης Βυζαντινής ιστορίας και παρουσίασε την ψύχραιμη εικόνα των επιστημόνων και των ερευνητών, που αναλύουν τα πραγματικά αίτια της παρακμής και της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

Η άλωση της Πόλης επήλθε ως επακόλουθο μιας μακρόχρονης Βυζαντινής παρακμής και θεωρήθηκε το με μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός της δεύτερης μετά Χριστόν χιλιετίας. Ήταν η πρώτη φορά που αλώθηκε ο ανατολικός προμαχώνας της χριστιανοσύνης και οι Τούρκοι κυριάρχησαν στη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια, φθάνοντας επικίνδυνα για την Ευρώπη μέχρι τις πύλες της Βιέννης δυο φορές το 1529 και το 1683.

Σήμερα η Ελλάδα μια μικρή χώρα της ενωμένης Ευρώπης, καλείται να παίξει τον ίδιο ρόλο με αυτόν του Βυζαντίου, σε μια εποχή εξίσου δύσκολη, όπου κάθε ομοιότητα με την παρελθούσα ιστορική και σημερινή πραγματικότητα δεν είναι καθόλου συμπωματική.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια αναπαράγει συνεχώς κύματα Ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων και επαναλαμβάνει δια στόματος Ερντογάν τα όνειρα για τα σύνορα της καρδιάς της, επιχειρώντας μεθοδικά έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε. ένα ύποπτο στρατηγικό σχέδιο με την ευκαιρία της συνεχιζόμενης Συριακής κρίσης.

Αφού κατάφερε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστικό παρασύροντας τις δυνάμεις της Δύσης στον πόλεμο της Συρίας, ακόμη και την ανοχή τους στη σημερινή τουρκική εισβολή. Αφού ενθάρρυνε τότε παρασκηνιακά την ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους είχε συνεργαστεί οικονομικά μαζί του και σήμερα το αποδεικνύει με την επίθεση εναντίον των Κούρδων και την ενδεχόμενη απελευθέρωση των Τζιχαντιστών που κρατούνται από τους Κούρδους.

Στην ουσία άναψε εκ νέου το φυτίλι του πολέμου με άγνωστες συνέπειες για τα συμφέροντα της Δύσης, αφού ακυρώνεται ο αγώνας των Κούρδων και η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κράτους των Τζιχαντιστών.

Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης Συριακής κρίσης είναι η επανάληψη των νέων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, που διοχετεύονται καθημερινά από τις τουρκικές υπηρεσίες συνειδητά και οργανωμένα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού που έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται από τα τουρκικά παράλια, την ώρα που η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι συνδέει το ζήτημα με τα γεωπολιτικά παιχνίδια της.

Ο Ερντογάν με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να πιέσει Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο να κερδίσει η Τουρκία εδάφη στη Συρία και ρόλο συνεταίρου στις γεωτρήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα στοιχεία μιλούν ξεκάθαρα από μόνα τους και δεν χρειάζεται μεγάλη σοφία για να καταλάβουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό.

Οι πλειονότητες των ανθρώπων που περνούν με βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας στα Ελληνικά νησιά δεν είναι από τη Συρία, αλλά από άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν την τραγωδία του πολέμου.

Είναι φανερό ότι υπάρχει οργανωμένο μεταναστευτικό σχέδιο της Τουρκίας που έχει σκοπό να προκαλέσει κρίση συνοχής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει σκοπό να εκβιάσει τους Ευρωπαίους ισχυροποιώντας τη θέση της στην περιοχή, ότι μόνο αυτή μπορεί να επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Απώτερος στόχος των τουρκικών σχεδίων είναι να εξασφαλίσουν οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη και να αποτρέψουν την ίδρυση κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Να πετύχουν την εξασφάλιση μεριδίου από την εκμετάλλευση της κυπριακής Α.Ο.Ζ. και κυρίως να πετύχουν τελικά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός ήταν πάντοτε ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας από την εποχή των Οθωμανών μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο στόχος που επιδιώκει την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό όχι μόνο την πολιτική και οικονομική της αναβάθμιση, αλλά την επικράτηση του Ισλαμισμού και την άλωση της Ευρώπης.

Άλλα Πρόσφατα