της Φαίης Σφακιωτάκη
Ελαιόλαδο από τη Νορβηγία και κρασί από τη Φινλανδία; Ακούγεται κάπως περίεργο, ωστόσο ο Καθηγητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Μαυρομμάτης, έδωσε στην Τηλεόραση CRETA την άλλη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις καθιερωμένες ανά περιοχές καλλιέργειες και στον ανταγωνισμό.
«Παραδείγματος χάριν η ελιά θα μπορεί να καλλιεργείται και στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, που σημαίνει ότι θα πάψει να είναι αποκλειστικά προϊόν των μεσογειακών χωρών. Κι αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει και λογικά και οι τιμές του λαδιού θα πέσουν στο μέλλον, εφόσον συμβεί αυτό. Και το αμπέλι πλέον θα μπορεί να καλλιεργείται σε χώρες που μέχρι τώρα κατανάλωναν το κρασί, αλλά δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν τ’ αμπέλι οι ίδιες. Είναι μια διαταραχή η οποία θα ευνοήσει άλλες χώρες, όχι όμως εμάς.»
Όπως τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης, η «στροφή» στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, είναι μονόδρομος για όσους αγρότες επιθυμούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να είναι βιώσιμοι οικονομικά.
«Η ποιότητα συνήθως στη γεωργία δε συμβαδίζει με την ποσότητα. Φέρετε στο μυαλό σας τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Γιατί είναι ακριβά τα προϊόντα αυτά; Γιατί παράγονται σε μικρές ποσότητες. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα στη γεωργία. Η ποιότητα είναι εκείνη που θα τους αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη, παρά η ποσότητα. Όσοι προσαρμόζονται, εκείνοι θα επιβιώσουν στο μέλλον.»