«Ρεαλιστικές» παρεμβάσεις που συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες χαρακτήρισε τα νέα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψηφοφορία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε βασικές παρεμβάσεις που έχουν «ως επίκεντρο τον πολίτη» και προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους στις συναλλαγές των καταθετών, το πιο ανταγωνιστικό κλίμα στις δανειοδοτήσεις και στην αύξηση των εσόδων του κράτους από τα ακίνητα των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας λύσης του στεγαστικού ζητήματος.
Πρόκειται για μέτρα που προέκυψαν μετά από πολλές συζητήσεις με τον τραπεζικό κλάδο και τα οποία βρίσκουν «σύμφωνες» τις τράπεζες, όπως δείχνουν οι πρώτες «θετικές» αντιδράσεις.
Μάλιστα, τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν «καλοδεχόμενη» τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς θα αφήσει μικρά περιθώρια για προβληματισμό και αμφισβήτηση από τους εποπτικούς φορείς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ως προς τη συνολικό κόστος, αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες, εκ των οποίων τα 80-100 εκατ. ευρώ αφορούν τα έσοδα από τις προμήθειες που χάνουν, τα 100 εκατ. ευρώ τις δωρεές προς τα σχολεία και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που θα δώσουν στο φορέα των ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο, σήμερα 16/12 στις 11:00 πμ.
Τα νέα μέτρα στον τραπεζικό τομέα
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που έρχονται και αφορούν τις τράπεζες είναι:
1. Μηδενικές χρεώσεις για βασικές πληρωμές
Έρχεται νομοθετική παρέμβαση η οποία προβλέπει μηδενισμό όλων των χρεώσεων για τις βασικές πληρωμές λογαριασμών μέσα από τις τράπεζες. Αυτό αφορά πληρωμές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων.
2. Πλαφόν στα εμβάσματα
Ορίζεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα.
3. Διαπλασιασμός ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των τραπεζών
Από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers.
4. Παύουν οι περιορισμοί στις εταιρείες παροχής πιστώσεων
Μεγάλες εταιρείες με οικονομική επιφάνεια θα μπορούν να μπαίνουν στην αγορά των χρηματοδοτήσεων. Αυτό θα ενισχύσει των ανταγωνισμό στα επιτόκια που προσφέρουν και θα φέρει πιο ευνοϊκούς όρους ειδικά στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
5. Χρηματοδότηση προγραμμάτων
Ποσό 100 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μεταφερθεί για να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων και νέων σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
«100 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες για την συγκρότηση του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Άλλες παράλληλες ρυθμίσεις είναι:
- η διεύρυνση των καθημερινών ορίων στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ.
- η μηδενική χρέωση για την φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100 ευρώ.
- η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας για την διάφανεια στα προσφερόμενα επιτόκια καταθέσεων και τις ειδικές προμήθειες.
Δωρεάν φάρμακα και ασφάλεια ενστόλων
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τις παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε και δύο επιπλέον μέτρα που αφορύν το κόστος των φαρμάκων των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναγνώριση της επικινδυνότητας των ενστόλων.
Ειδικότερα, αναμένονται επιπλέον εξειδικεύσεις όσον αφορά στα εξής:
- Δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους
«Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
- Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των ενστόλων
Παράλληλα, αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα», όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.