Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η «ακτινογραφία» της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης και οι πρώτες αντιδράσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου αποτυπώνει ξεκάθαρα την «ακτινογραφία» του ΤΕΙ Κρήτης όταν θα ενταχθεί στο πανεπιστημιακό σύστημα και του δίνει μία σειρά από «εργαλεία» για να ανταπεξέλθει στο νέο του ρόλο στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου προτείνεται να περιλαμβάνει πέντε Σχολές και δέκα πέντε Τμήματα, τρία εκ’ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας.

Η δημιουργία, μεταξύ άλλων, πολυτεχνικής σχολής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη που κάνει λόγο για υπονόμευση των προοπτικών ακαδημαϊκής ανάπτυξης στο νησί.

Η δομή του Νέου Πανεπιστημίου

Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει τα εξής δομικά χαρακτηριστικά:

 (Α) Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο):

• Τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)

• Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)

• Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας*(Σητεία)

(Β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (Άγιος Νικόλαος):

• Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)

• Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο)

• Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος)

(Γ) Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων – πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):

• Τμήμα Γεωπονίας (Ηράκλειο)

• Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (Ηράκλειο)

(Δ) Πολυτεχνική Σχολή- πενταετούς φοίτησης- (Ηράκλειο):

• Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο)

• Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών (Ηράκλειο)

• Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Ηράκλειο)

• Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά)

• Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο)

• Τμήμα Χημικών Μηχανικών(Χανιά)

(Ε) Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών (νομός Λασιθίου):

• Τμήμα Μουσικών Σπουδών (νομός Λασιθίου)

Σφοδρή αντίδραση από τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η πρόταση ίδρυσης πολυτεχνικών τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «δύο από τα προτεινόμενα τμήματα – των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Ηράκλειο – καλύπτουν το ίδιο αντικείμενο με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης ! Το αντικείμενο του προτεινόμενου τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, επίσης με έδρα το Ηράκλειο, καλύπτεται ήδη από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύεται και στα χαρτιά και ένα τμήμα Χημικών Μηχανικών, προκειμένου να έχει «σοβαρές συνέργειες με το νεο-ιδρυθέν Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ», όπως αναφέρει η επιτροπή, τη στιγμή που το αντικείμενο αυτό καλύπτεται πλήρως από τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά».

Ο κ. Διγαλάκης στρέφεται και κατά του υπουργού Παιδείας σημειώνοντας πως «αφού οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης αρνήθηκαν να συναινέσουν στα καταστροφικά σχέδια του υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου, με την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί τη διορισμένη επιτροπή του με εκδικητικό τρόπο προκειμένου να διχάσει τον Κρητικό λαό, να αναστατώσει τα πανεπιστήμια του νησιού και να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη».

Ερευνητικό Κέντρο του νέου Πανεπιστημίου

Στο μεταξύ η Επιτροπή Γαβρόγλου προτείνει και τη θεσμοθέτηση Ερευνητικού Κέντρου στο νέο Πανεπιστήμιο. Προτείνεται το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) του νέου Πανεπιστημίου να περιλαμβάνει τα εξής Ινστιτούτα: α) Αναδυόμενων Τεχνολογιών, µε έδρα το Ηράκλειο, β) Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, µε έδρα το Ρέθυμνο, γ) Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, µε έδρα το Ηράκλειο, δ) Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, µε έδρα τα Χανιά, και ε) Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, µε έδρα το Ηράκλειο.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα