Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ακατάσχετη εκλογολογία

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Του Μαρίνου Παττακού

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος της πολιτικής στην Ελλάδα που λέει ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θεωρώντας βέβαια το χρόνο κατάλληλο να τις κερδίσει.

Στην τελευταία συνέντευξή του ο Κ.Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς όλους και κυρίως προς την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να μην εντείνουν μέσα σ’ αυτή την κρίση την αντιπαράθεση, γιατί δεν ωφελεί τη χώρα η είσοδος σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης.

Από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι αμέσως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η αντιπολίτευση τροφοδοτεί την αντιπαράθεση με καθημερινή παρατεταμένη εκλογολογία. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές από τότε που η πανδημία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, όμως δυσκολευόταν να τις ζητήσει απαιτητικά για να μην παρουσιάσει δείγματα πολιτικής ανευθυνότητας, ζητώντας επιμόνως εκλογές εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Είναι άξιο σχολίου όμως σήμερα ότι μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν βίαιη, αμήχανη και αντιφατική λέγοντας: «Πολιτική κωλοτούμπα Μητσοτάκη, πάει να δραπετεύσει μέσω εκλογών» και άλλα.

Όταν ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για οποιοδήποτε λόγο ζητάει επίμονα εκλογές και ο πρωθυπουργός αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να πανηγυρίσει για την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Είναι γνωστό στην Ελλάδα ότι ένα κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δίκαια ζητάει μετά επιτάσεως τις εκλογές, ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του και είναι έτοιμο να επιβεβαιώσει το προβάδισμά του. Με την απλή πολιτική λογική δεν μπορεί ένα κόμμα να ζητάει εκλογές όταν είναι σίγουρο ότι πρόκειται να χάσει, είναι αδύνατον αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Η απάντηση δεν είναι καθόλου δύσκολη αλλά απλή. Το να ζητάει ένα κόμμα εκλογές δεν σημαίνει ότι τις θέλει κιόλας, απλά προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα για να προκαλέσει συσπείρωση και στο όνομα της επικείμενης μάχης των εκλογών να κρύψει την πολιτική του αδυναμία να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ρεαλιστική αντιπρόταση εξουσίας.

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία στην ίδια συνέντευξή του ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας όσον αφορά την αναπτυξιακή της δυναμική. Δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τα προβλήματα στο διεθνές περιβάλλον αισιοδοξεί, χαρακτηρίζοντας μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός που φημίζεται για την προσήλωσή του με συνέπεια στην άσκηση του θεσμικού του ρόλου, έκανε γνωστές τις σκέψεις του και τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα, αναμένοντας την απάντηση από τη στάση της αντιπολίτευσης.

Εάν αυτή ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής τοξικότητας και του ακραίου

διχαστικού λόγου, τότε είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσει την αναθεώρηση των

αποφάσεών του.

Εάν η αντιπαράθεση μετατραπεί σε πολιτική αρένα σε μια περίοδο αστάθειας από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή, υγειονομική και την Ελληνοτουρκική κρίση και επειδή στην Ελλάδα η προεκλογκή περίοδος δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από πολιτική και κοινωνική νηφαλιότητα, όλα τα ενδεχόμενα για τις πρόωρες εκλογές θεωρούνται ανοικτά.

Είναι η μόνη λύση για να δοθεί τέλος στο επικίνδυνο φαινόμενο της ακατάσχετης εκλογολογίας γιατί προτεραιότητα έχει το συμφέρον της χώρας και όχι η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλα Πρόσφατα