Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η αφρικανική σκόνη είναι και πάλι εδώ: Ποιοι πρέπει να προσέξουν – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Η επιστροφή της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, προκαλεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», που δοκιμάζει τις ευπαθείς ομάδες -κυρίως τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

O πνευμονολόγος, καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από τις δύο αυτές ομάδες ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως απαιτείται και ιδιαίτερη προσοχή από τις έγκυες.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όμως, και οι υγιείς άνθρωποι ενδέχεται να ταλαιπωρηθούν με την αφρικανική σκόνη, εμφανίζοντας για παράδειγμα προβλήματα στην όραση, ξηροφθαλμία, δακρύροια, αλλεργίες κλπ.

afrikaniki skoni
Σκόνη που έχει μεταφερθεί απο τη Σαχάρα καλύπτει την Αθήνα στις 16 Μαίου, 2025

SOOCAris Oikonomou / SOOC

Ωστόσο ο κ. Λουκίδης, θέτει και μία άλλη ομάδα στο κέντρο του ενδιαφέροντος:

«Είναι τα παιδιά, όχι μόνο αυτά που υποφέρουν από άσθμα, αλλά και τα υγιή τα οποία εκτίθενται συστηματικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η αφρικανική σκόνη. Η συστηματική έκθεση σε ακραίους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς παράγοντες, δεν αποκλείεται στο μέλλον, να δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ένα άσθμα».

Βεβαίως ο περιβαλλοντικός και υγειονομικός κίνδυνος σχετίζεται πάντα με την περιεκτικότητα των σωματιδίων στον αέρα και τις υψηλές συγκεντρώσεις, επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ακόμη ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι με την αφρικανική σκόνη θα απορρυθμιστεί, για παράδειγμα, ένας ασθενής με διαβήτη.

Οι ασθενείς – κυρίως με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, άλλα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και καρδιαγγειακά- θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακά τους, αλλά καλό είναι να μην εκτίθενται ιδιαίτερα και εάν δεν υπάρχει ανάγκη, σε συνθήκες αφρικανικής σκόνης.

AFRIKANIKI SKONI THESSALONIKH
Αφρικανική σκόνη στη Θεσσαλονίκη / Εικόνα αρχείου

ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME NEWS

Προσοχή και σε όσους γυμνάζονται

Σε ερώτηση σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, ο καθηγητής Λουκίδης, επισημαίνει ότι ακόμη και στους υγιείς, καλό είναι να αποφεύγεται το τρέξιμο το μεσημέρι, ή σε ώρες που τα σωματίδια είναι αυξημένα στην ατμόσφαιρα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένας υγιής άνθρωπος δεν μπορεί να τρέξει, για παράδειγμα, νωρίς το πρωί.

Θετικό πάντως αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και σε απλές κλίνες, με αφορμή την αφρικανική σκόνη, υπογραμμίζει ο κ. Λουκίδης.

Όπως τονίζει η Ελλνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

african dust; Athens; atmosphere; Attica; dust; haze; weather; Αθήνα; ατμόσφαιρα; αφρικανική σκόνη; καιρικά φαινόμενα; καιρός; ομίχλη; σκόνη;
Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα στις 23 Απριλίου 2024

Aris Oikonomou / SOOC

42.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τη σκόνη

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα