Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία». Αποτελεί ημέρα γόνιμου προβληματισμού και πρόσκλησης, προκειμένου να υιοθετήσουμε νέες στάσεις και συμπεριφορές έναντι στην αναπηρία. Να εξαλείψουμε τις διακρίσεις, να άρουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αναπηρία, αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Κυρίως όμως αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία του ΠΟΥ 2014–2021.
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θέτοντας ως προτεραιότητα την ισότιμη προσβασιμότητα των πολιτών, τόσο στη γενική ιατρική φροντίδα, όσο και σε κατάλληλες υπηρεσίες αποκατάστασης:
Υλοποιεί Τμήμα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Λασιθίου, στο ΓΝ –Κ.Υ. Νεάπολης Διαλυνάκειο, το πρώτο στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.
Δημιουργεί Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού στην Κρήτης
Υποστηρίζει τις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας, με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό
Παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική μέσω της Διεπιστημονικής Επιτροπής στις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας, έναντι της διασποράς της πανδημίας.
Συνεργάζεται με τις δομές, τους συλλόγους και τα κέντρα στήριξης αναπήρων της Κρήτης.
Διευκολύνει την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των αναπήρων συμπολιτών μας σε όλες τις υγειονομικές δομές ευθύνης της.
«Σκοπός μας, η προώθηση και κατανόηση σε θέματα αναπηρίας. Η κινητοποίηση όλων μας, ώστε να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα σεβασμού της ετερογένειας και τις ικανότητες του ατόμου, τεκμηριώνοντας ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, είναι τρόπος ζωής», καταλήγει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.