Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
36.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

H προετοιμασίας της πυροπροστασίας στην Κρήτηστην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου από το Δ. Βρύσαλη

Πρέπει να διαβάσετε

Το θέμα «Για το επίπεδο προετοιμασίας της πυροπροστασίας στην Κρήτη» κατατέθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης Δημήτρη Βρύσαλη , για να συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού  συμβουλίου, στις 19 Ιουνίου.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Η αντιπυρική περίοδος για το 2025 ξεκίνησε στην Περιφέρεια Κρήτης με τις ίδιες κοινότοπες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης (δια στόματος, μάλιστα, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) για την «ενίσχυση της Κρήτης» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επίσης, με ευχές και έκφραση αισιοδοξίας ότι «η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλά», όπως και με τα λιβανίσματα από τα στελέχη της περιφερειακής Διοίκησης για την κυβερνητική πολιτική, για το Υπουργείο που τάχα «ενισχύει ουσιαστικά το έργο της Πολιτικής Προστασίας» στην Κρήτη.

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην «κλιματική αλλαγή», στην ξηρασία, δηλαδή στο γνωστό άλλοθι για να κρύβει το κράτος τις πραγματικές αιτίες και τις εγκληματικές του ευθύνες για τις καταστροφές, αντί οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που τόσο επικαλούνται, να αποτελούν αφορμή για ουσιαστική πρόληψη. Επιπλέον, δεν έλλειψε και η επίκληση της ατομικής ευθύνης, που αξιοποιείται σαν το φάρμακο για κάθε νόσο…

Ποιος ωστόσο να πιστέψει αυτές τις χρεοκοπημένες διαβεβαιώσεις κυβέρνησης – περιφέρειας, ότι φέτος ξεκινά με καλύτερους όρους η αντιπυρική περίοδος, όταν μόλις πριν λίγο διάστημα το Ηράκλειο απειλήθηκε με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με απρόβλεπτες συνέπειες;

Όταν δεν περνάει καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του νησιού. Πέρυσι στη Βιάννο, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στην περιοχή «Μαύρος Κόλυμπος» της Ιεράπετρας, στη Γόρτυνα, όπου κινδύνεψε και ο αρχαιολογικός χώρος, όπως συνέβη και πρόπερσι, κτλ.

Ποιος να πιστέψει αυτές τις χρεοκοπημένες διαβεβαιώσεις κυβέρνησης – περιφέρειας όταν οι κίνδυνοι και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλοι, όπως αποδείχνει η ίδια η κατάσταση :

Με τα οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Με την έλλειψη μόνιμου προσωπικού να είναι τεράστια και όλες οι κυβερνήσεις να διατηρούν 4 διαφορετικές σχέσεις εργασίας των πυροσβεστών. Και, μάλιστα, όταν οι εποχικοί διεκδικούν μονιμοποίηση, όπως το περσινό φθινόπωρο, η κυβέρνηση να τους σακατεύει με τα ΜΑΤ. Να ανταμείβει με ανελέητο ξύλο και χημικά τους ανθρώπους που όλο το καλοκαίρι έσβηναν φωτιές.

Με τους πυροσβέστες να εξαντλούνται από την καταπόνηση, τις εκατοντάδες ώρες υπερεργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια. Με τις βάρδιες να βγαίνουν με πολύ λίγο προσωπικό και ορισμένες φορές να βρίσκεται σε έναν Σταθμό ένα πλήρωμα για τρία οχήματα. Με πολλές περιοχές να μην καλύπτονται από κοντινό φυλάκιο, κλιμάκιο ή σταθμό. Με τα πεπαλαιωμένα οχήματα, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιχειρησιακή δράση και τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών. Με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αλλά και τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Με τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές και μέτρα (π.χ. αντιπυρικές ζώνες, επαρκές – ασφαλές δίκτυο και υδατοδεξαμενές, κτλ)

Με τις δασικές υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, με τεράστια κενά σε δασολόγους, δασοφύλακες και δασεργάτες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα πολλά και σύνθετα καθήκοντα για αυτοψία, μελέτες, υλοποίηση μέτρων όπου απαιτούνται, κ.α.. Με τα έργα που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος «AntiNero» να είναι αποσπασματικά και με κριτήριο την κερδοφορία συγκεκριμένων ομάδων εργοληπτικών εταιρειών και με κόστος τετραπλάσιο απ’ ό,τι αν τα ίδια έργα εκτελούνταν με αυτεπιστασία από μια διαφορετικά οργανωμένη και στελεχωμένη Δασική Υπηρεσία.

Με την πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και τον αντιεπιστημονικό και καταστροφικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή.

Με τον απαράδεκτο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων – ΚΥΑ 55904/19-5-2023 (ΦΕΚ 3475/Β/2023), με τον οποίο η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να βγάλει από πάνω της την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά, στο πλαίσιο της αντίληψης περί «ατομικής ευθύνης».

Με την περιφερειακή αρχή να εξαρτά την Πολιτική Προστασία από τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες εργολάβους που πέρα από την ενίσχυσή τους με χρήματα του ελληνικού λαού, δεν εξασφαλίζεται οργανωμένη πρόληψη. Με τη μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας και στο τμήμα πολιτικής προστασίας, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και σε βάρος των ίδιων των εργαζόμενων. Με τα σχέδιο (ΙΟΛΑΟΣ 2) για τις πυρκαγιές, όπως και τα αντίστοιχα σχέδια για τις πλημμύρες (ΔΑΡΔΑΝΟΣ), τους σεισμούς (ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ) να είναι γραφειοκρατικά έγγραφα, με γενικές οδηγίες και περιγραφή αρμοδιοτήτων, που στην πράξη δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Με την ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού να είναι στην ουσία ανύπαρκτη.

Οι αιτίες για την κατάσταση αυτή, για αυτό το διαχρονικό έγκλημα δεν οφείλονται γενικά στην «έλλειψη σχεδίου», αλλά στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και η πυροπροστασία και γενικά η πολιτική προστασία αντιμετωπίζονται ως κόστος για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και έτσι προτιμώνται οι όποιες αποζημιώσεις -εκεί που εκτιμώνται ως μικρότερες- από τα έργα προστασίας.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του, απέναντι και στη ζωή του λαού. Την ίδια ώρα, το ίδιο κράτος είναι ικανότατο να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να προστατεύει τα κέρδη τους και να προωθεί τις μπίζνες τους, που χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες. Και γι’ αυτούς τους στόχους του κεφαλαίου να εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που καίνε από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Με βάση τα παραπάνω καλείται η περιφερειακή αρχή να απαντήσει :

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και τι ακριβώς έχει διεκδικήσει από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αντιπυρικής προστασίας και για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης σε όλη την Κρήτη;

Πόσο μόνιμο προσωπικό/κλάδο και ειδικότητα, διαθέτει η Διεύθυνση και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ΠΚ και ανά ΠΕ;

Πόσα μηχανήματα, υδροφόρες και αντίστοιχους οδηγούς που μπορούν συμβάλουν στην αντιμετώπιση ενός έκτακτου φαινομένου διαθέτει η ΠΚ;

Πόσα κονδύλια διατέθηκαν στην αντιπυρική περίοδο του 2024 για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων;»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα