Στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, αναφέρθηκε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o γενικός διευθυντής λειτουργίας Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Δημήτρης Μίχος.
«Είναι μια σπουδαία μέρα για εμάς, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, αφού η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, αποτελούσε ένα όραμα πολλών χρόνων. Τώρα με την ωρίμανση της τεχνολογίας, καταφέραμε να υλοποιήσουμε το όραμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχος.
Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες.
«Η κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης συνεπάγεται ότι θα μειωθεί η παράγωγη ενέργειας από τις παλιές τοπικές μονάδες, το οποίο είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό κέρδος. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρο το νησί, αφού η τροφοδότηση θα είναι αδιάκοπη και άρα θα υπάρχει καλύτερη τάση και συχνότητα», εξήγησε ο ίδιος.
Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.
Αναφορικά με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο κ. Μίχος δήλωσε ότι θα έχει υλοποιηθεί εντός του 2023. «Από πέρυσι έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδίων και έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.