Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γυναίκες στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στην σύγχρονη Ευρώπη

Πρέπει να διαβάσετε

Ελευθερία Νιονάκη (Δάνδολο)
Ελευθερία Νιονάκη (Δάνδολο)
Ακτιβίστρια
Η Ελευθερία Νιονάκη (Δάνδολο) είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Ιατρικής Τεχνολογίας και κάτοχος MSc στην Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούς. Ως ακτιβίστρια και Μέλος του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου εργάζεται με θέματα ισότητας και ασφάλειας των γυναικών και των παιδιών. Συγχρόνως, ασχολείται ενεργά με εθελοντικές δράσεις και οργανισμούς που προστατεύουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και την καταπολέμηση της βίας σε οποιαδήποτε μορφή της.

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία απαιτούν υψηλό επίπεδο επαγγελματικών και τεχνικών γνώσεων, αλλά και σημαντική εμπειρία σε έναν ή σε περισσότερους του ενός τομείς των φυσικών, των βιοεπιστημονικών, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Σύμφωνα με την Eurostat, κατά το έτος 2023, από τους 78,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στους τομείς αυτούς, οι γυναίκες επαγγελματίες, ηλικίας 15 – 74 ετών, καταλαμβάνουν το 52% στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών, που δραστηριοποιούνται ερευνητικά και επαγγελματικά, στην επιστήμη και την τεχνολογία καταγράφονται στην Λιθουανία και την Λετονία (63%) και με μικρή διαφορά στην περιφέρεια Sachsen – Anhalt της Γερμανίας (62%).

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Μάλτα (45%) και στις βορειοδυτικές και τις νότιες ιταλικές περιφέρειες (46%) καθώς και στις περιφέρειες της βορειαοανατολικής και της κεντρικής Ιταλίας (47%).

Η γυναικεία παρουσία στην χώρα μας καταλαμβάνει το 52 -<55% με το νησί της Κρήτης και τα νησιά του Αιγαίου να καταγράφουν το 54,8% της απορρόφησης γυναικών επιστημόνων στους τομείς αυτούς.

Παρά το γεγονός, ότι οι γυναίκες πλειοψηφούν ως εργαζόμενες στην επιστήμη και την τεχνολογία, παρατηρείται ότι υπάρχει υποεκπροσώπηση τους στους τομείς της μηχανικής, όπου αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου των επιστημόνων και μηχανικών, μέσα στο 2023.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των γυναικών που εργάζονται ως επιστήμονες και μηχανικοί αυξήθηκε κατά 50%, μέσα στην ίδια δεκαετία, από 5,1 εκατομμύρια γυναικών εργαζομένων το 2012 σε 7,7 εκατομμύρια το 2023.

Πλέον, η επιστήμη δεν είναι αντρική υπόθεση. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο έμφυλος διαχωρισμός στην επιστήμη και στην τεχνολογία φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν.

Οι ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση και την έρευνα οδηγούν στην μεγάλη αύξηση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, αλλά και στην πρόοδο των επιστημών.

Πρόοδος που αναμφίβολα δύναται να οδηγήσει στην βελτίωση των κοινωνικών και ατομικών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Άλλα Πρόσφατα