Σειρά λαθών της κυβέρνησης και μακροχρόνια προβλήματα στο σύστημα υγείας οδήγησαν την Ισπανία να είναι το σημερινό επίκεντρο της πανδημίας με 3.434 νεκρούς και 47.610 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η Ισπανία είδε τι συνέβη στην Ιταλία και το Ιράν αλλά παρόλα αυτά ξεπέρασε σε αριθμό νεκρών ακόμη και την Κίνα. Ο Guardian υποστηρίζει ότι η Ισπανία είχε εφησυχαστεί καθώς δεν έχει χερσαία σύνορα με την Ιταλία, η οποία πλήττεται από τον κορωνοϊό και καθυστέρησε να απαντήσει. «Η Ισπανία θα έχει μόνο ελάχιστες υποθέσεις» είπε πει στις 9 Μαρτίου ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Μαρίτης, γιατρός Φερνάντο Σιμόν. Μόλις έξι εβδομάδες μετά υποχρεώθηκε να ανακοινώνει εκατοντάδες θανάτους καθημερινά.
Στις 19 Μαρτίου 25.000 οπαδοί της Βαλένθια ταξίδεψαν για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με την Αταλάντα στην πόλη Μπέργκαμο της Ιταλίας, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού και χτύπησε ολόκληρη την Λομβαρδία. Οι πρώτοι που μολύνθηκαν στην Ισπανία ήταν οπαδοί και παίκτες της Βαλένθια και αθλητικοί δημοσιογράφοι.
Ο Guardian αναφέρει ότι μετά τα πρώτα κρούσματα ο ιός μεταδόθηκε με ταχύτητα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, καθώς οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες βοήθησαν την κοινωνικότητα των Ισπανών, που είχαν πλημμυρίσει τα καφέ.
Στις 8 Μαρτίου, μόλις μία εβδομάδα πριν γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, οι αθλητικοί αγώνες, τα κομματικά συνέδρια και οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας έγιναν κανονικά. Τρεις ημέρες μετά περίπου 3.000 οπαδοί της Αθλέτικο Μαδρίτης ταξίδεψαν για ποδοσφαιρικό αγώνα στο Λίβερπουλ της Βρετανίας.
«Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστική πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες αντέδρασε αργά και αδέξια. Η χώρα δεν είχε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό. Αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές για τους γιατρούς και τεστ κορωνοϊού ακόμη αναζητούνται», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Επίσης εξηγεί ότι ο ιός εξέθεσε τα βαθιά προβλήματα του ισπανικού συστήματος φροντίδας των ηλικιωμένων. Τα ιδιωτικά γηροκομεία έπρεπε να χρεώνουν χαμηλές τιμές για την φροντίδα των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα τα περισσότερα να μην έχουν τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων και τον εξοπλισμό για να λειτουργήσουν στην πανδημία. Ο ισπανικός στρατός πήρε εντολή να βοηθήσει και βρήκε νεκρούς ηλικιωμένους στα κρεβάτια τους. «Η Ισπανία έχει εξαιρετικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά τα νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί από μία δεκαετία λιτότητας από την οικονομική κρίση», σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει έκτακτα μέτρα χρειάστηκε 24 ώρες για να τα εφαρμόσει με αποτέλεσμα μέρος του πληθυσμού της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων πόλεων να έχει φύγει στην εξοχή και να μεταφέρει τον ιό.
«Ο κακός συντονισμός σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης έκλεισαν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και προκάλεσαν μία ατμόσφαιρα διακοπών όπου τα μπαρ και τα πάρκα γέμισαν και πολλές οικογένειες έφυγαν για τα εξοχικά τους», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγή: skai.gr