Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γρίπη και εποχιακές ιώσεις γεμίζουν τις Παιδιατρικές

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εποχιακές ιώσεις και η γρίπη έχουν ρίξει στο κρεβάτι πολλά παιδιά, κάθε ηλικίας, αλλά έχουν αυξήσει κατακόρυφα και τις νοσηλείες στις Παιδιατρικές Κλινικές.

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» τόνισε: «Η κλινική είναι γεμάτη, από μωρά μέχρι παιδιά στην εφηβεία».

Ανεμβολίαστα από αμέλεια

Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλά παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά με άσθμα και με χρόνια νοσήματα, δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και θα έπρεπε, από αμέλεια των γονιών τους.

Ο κ. Γαλανάκης σημείωσε ότι συνήθως η νοσηλεία των παιδιών είναι ολιγοήμερη και ανέφερε ότι τα συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η κακουχία, ο εμετός, οι μυαλγίες.

«Αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 3 ημέρες, το παιδί πρέπει να εξεταστεί από γιατρό» σημείωσε ο καθηγητής.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό κείμενο ο Δημήτρης Δελής, παιδίατρος στο νοσοκομείο παίδων «Αμαλία Κυριακού», «η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω των εκκριμάτων του ανώτερου αναπνευστικού, δηλαδή της μύτης και του στοματοφάρυγγα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με μικρά σταγονίδια τα οποία ίπτανται σε αρκετή απόσταση. Ο τρόπος αυτός ευνοεί την εύκολη μετάδοση στα άτομα που ευρίσκονται αρκετές ώρες στον ίδιο χώρο με τον πάσχοντα, όπως τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους συμμαθητές. Η μετάδοση του ιού αρχίζει μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 3-7 ημέρες.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξαπλωση της γρίπης και στη δημιουργία επιδημιών. Στις ηλικίες αυτές λόγω της παραμονής για πολλές ώρες στο σχολείο μολύνεται μεγάλος αριθμός παιδιών, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδουν τη νόσο στους
ενήλικες.

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων συνηθισμένων ιογενών λοιμώξεων. Πολλές φορές μάλιστα όλες οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού χαρακτηρίζονται σαν γρίπη.

Η γρίπη εκδηλώνεται με αιφνίδιο υψηλό πυρετό ο οποίος συνοδεύεται συχνά από πονοκέφαλο, μυαλγίες και ξηρό βήχα. Στη συνέχεια εμφανίζονται πόνος στον λαιμό, καταρροή, ενώ ο βήχας επιδεινώνεται. Μερικά παιδιά εμφανίζουν κόκκινα μάτια, κοιλιακούς πόνους και εμετούς. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σπάνιο να εμφανίζουν υψηλό πυρετό με ελάχιστα άλλα συμπτώματα. Ο πυρετός διαρκεί 3-5 ημέρες, ενώ ο βήχας και η ρινίτιδα επιμένουν για αρκετές ημέρες».

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;

«Τα παιδιά, αν και προσβάλλονται πολύ εύκολα από τη γρίπη, νοσούν πιο ελαφρά από τους ενήλικες. Μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά «περνούν τη γρίππη στο πόδι», αφού οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.

Οι ενήλικες αντίθετα παρουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό επιπλοκές οι οποίες πολλές φορές έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Περισσότερο κινδυνεύουν τα μεγαλύτερα των 60 ετών άτομα και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος».

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά;

«Επιπλοκές εμφανίζει ένα μικρό ποσοστό των φυσιολογικών παιδιών που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης. Τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές είναι ήπιες, όπως ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα και μικροβιακή πνευμονία.

Οι σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για τη ζωή του παιδιού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πιο πολύ κινδυνεύουν τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως πνευμονοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες καθώς και τα παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη. Η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά που πάσχουν από γρίπη πρέπει να αποφεύγεται γιατί έχει συ- σχετισθεί με το εξαιρετικά επικίνδυνο σύνδρομο Reye».

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα παιδί με συμπτώματα γρίπης παρουσιάζει κάποια επιπλοκή;

«Η γρίπη στη φυσιολογική της πορεία δεν επηρεάζει τη γενική κατάσταση του παιδιού. Παρά τον υψηλό πυρετό και τον βήχα, τα περισσότερα παιδιά είναι ζωηρά, ιδίως όταν υποχωρεί ο πυρετός.

Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι τα εξής: αλλαγή στη διάθεση του παιδιού, υπνηλία, σπασμοί, δυσκολία στην αναπνοή, μυική αδυναμία, σκούρα ούρα, επιμονή του πυρετού περισσότερο από 5-6 ημέρες, επανεμφάνιση ή έξαρση του πυρετού μετά από παροδική ύφεση.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή».

Ανησυχητικά τα κρούσματα στους ενήλικες

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη και για τους ενήλικες. Συνολικά, έξι ασθενείς έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη, ενώ μέχρι και την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου που ολοκληρώθηκε η καταγραφή για το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν αναφερθεί συνολικά 65 κρούσματα γρίπης.

Πρόκειται για τεράστιο όγκο κρουσμάτων γρίπης, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι καταγράφηκαν ουσιαστικά μέσα στις 20 ημέρες του Ιανουαρίου, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ήταν μόλις 3.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειονότητά τους αυτά τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί σε άτομα ηλικίας 60 έως 69 χρόνων, με επιβαρυμένο ιστορικό, που «επέβαλε» το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο ωστόσο δεν είχαν κάνει.

Αξιοσημείωτος αριθμός κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας 25 έως 55 χρόνων, χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν αποτυπώνεται ότι το κύμα της γρίπης «παρασέρνει» ανηλίκους στο πέρασμά του, καθώς μόνο ένα παιδί έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Πηγή: εφημερίδα «Πατρίς»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα