Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

GREENPEACE για εξορύξεις: «Μεροληπτικό σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

Πρέπει να διαβάσετε

Την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, αναμένουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”. Οι δύο οργανώσεις και το “Πέλαγος” κατέθεσαν τον Μάιο του 2019 την προσφυγή τους και την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν και από πλευράς κυβέρνησης έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο παράλληλης προστασίας του περιβάλλοντος,  ο Υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Κώστας Γριμάνης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη έκανε λόγο για πλημμελή μελέτη.

«Υπάρχει μεροληπτικό σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς οι ίδιες οι πετρελαϊκές παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών τους κι όχι το ΥΠ.ΕΝ. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων και το ΕΛΚΕΘΕ και η Περιφέρεια Κρήτης, είχαν εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις για τη μελέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γριμάνης κι έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη διαδικασία μεταφοράς των υδρογονανθράκων. «Μιλάμε και για τις λειτουργικές εγχύσεις που αφορούν στη μεταφορά των υδρογονανθράκων, οι οποίες είναι πάρα πολύ συχνές με βάση και τη βιβλιογραφία και την πρότερη εμπειρία σε τέτοια έργα.  Δεν έχει προβλεφθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από πιθανά ατυχήματα».

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο της Greenpeace, «μιλάμε για εξορύξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, μέχρι και τα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται εντός της ελληνικής τάφρου που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στη Μεσόγειο για τα θαλάσσια θηλαστικά».

Συμφωνία Παρισίων: STOP στη χρήση ορυκτών καυσίμων

Την ίδια ώρα η Συμφωνία των Παρισίων καλεί τα κράτη να μην προβούν σε νέες εξορύξεις κι έργα χρήσης ορυκτών καυσίμων και στη μείωσή τους στο μισό έως το 2030. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως “ταβάνι” για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία αλληλεγγύης για το Κλίμα, είτε μια συμφωνία ομαδικής αυτοκτονίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής για το κλίμα, που διεξάγεται στην Αίγυπτο. «Έχουμε φτάσει στο σημείο 0. Είναι τόσο σημαντική η συγκεκριμένη διάσκεψη, που πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθούν πράγματα. Θα πρέπει στην τελική απόφαση της συγκεκριμένης διάσκεψης να υπάρχει δέσμευση και μια συγκεκριμένη απόφαση για το πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων κι αυτό ν’ αντανακλάται και στις αντίστοιχες δεσμεύσεις των κρατών, στα σχέδια των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους για τον άνθρακα», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γριμάνης.

Πράξη ΤΩΡΑ

Στο ερώτημα πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι αυτοί, ο υπεύθυνος της Greenpace απάντησε: «Επιβάλλεται πράξη τώρα! Οι διαθέσιμες τεχνολογίες μας παρέχουν εναλλακτικές ώστε να επιτύχουμε τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση, καθώς και η ενεργειακή αυτοπαραγωγή στα σπίτια. Το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από τον κτιριακό τομέα. Ταυτόχρονα ο κτιριακός τομέας είναι διάτρητος ενεργειακά. Δαπανούμε πάρα πολλά χρήματα για να θερμάνουμε την κατοικία μας, τη στιγμή που δεν έχουμε κάνει μόνωση».

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα