Για την αναγκαιότητα της επέκτασης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού και στις παιδικές ηλικίες μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
«Αν είναι κάτι δόκιμο στον εμβολιασμό είναι στα παιδιά. Όπως θα θυμούνται οι ακροατές όλοι έχουμε εμβολιαστεί στο τριπλό εμβόλιο και δεν υπήρξε η παραμικρή συζήτηση. Στην προκειμένη περίπτωση είναι γνωστό ότι τα νέα άτομα δεν νοσούν τόσο βαριά, αν και έχουμε και διασωληνωμένους και έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία και να μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραβάνης.
Ο κ. Γραβάνης ανέφερε μάλιστα ως χρονοδιάγραμμα έναρξης της εμβολιαστικής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο. «Εξ αρχής θεώρησα προτεραιότητα να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα σε ορισμένα άτομα θα έπρεπε να είναι προεξάρχων ο εμβολιασμός όπως και στους υγειονομικούς. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Όχι τώρα αλλά από τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου».
Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, παγκοσμίως δεν έχει καταγραφεί απώλεια παιδιού από το εμβόλιο. «Αντιθέτως υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν από τον ιό. Δεν ξέρουμε στον διάβα του χρόνου ποια θα είναι η πορεία της λοίμωξης», πρόσθεσε.
Για το αν υπάρχει πιθανότητα μακροχρόνιας επίδρασης στον οργανισμό από την χορήγηση των εμβολίων, ο κ. Γραβάνης επεσήμανε: «Ακούω ανοησίες ότι η ακίδα από τα εμβόλια μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Αυτό το κάνει ο ιός και προσβάλει όλα τα όργανά μας. Τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με αυτή τη διαδικασία. Δεν πρέπει να μας απασχολεί η μακροχρόνια επίδραση των εμβολίων».
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά.