Για τις πολιτικές διεργασίες που «στοίχισαν» από το «Ποτάμι» τη δυνατότητα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα λάθη που έγιναν τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο στελεχών της παράταξης αλλά και το πολιτικό πρόσημο της επόμενης ημέρας με φόντο τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά, μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta  και τον Σωτήρη Μεταξά ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.

Από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο ο κ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε σε αρχηγικά σφάλματα στο «Ποτάμι» και σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες που έφεραν το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σε δύσκολη θέση.

«Ο παλαιοκομματικός μανδύας έπνιξε το «Ποτάμι». Δεν άντεξε την πίεση και αυτό φάνηκε και στις αποχωρήσεις των βουλευτών» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «υπήρξαν σφάλματα αρχηγικά. Λάθη έγιναν και σε επίπεδο στελεχών. Κυρίως όμως υπήρξε υποτίμηση των παλαιοκομματικών νοοτροπιών που στοίχισαν στο «Ποτάμι»».

Ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» πήρε θέση για την επιχείρηση συγκρότησης από την κυβέρνηση ενός προοδευτικού πόλου με τη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς αλλά και την προσπάθεια που προηγήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής.

«Το ΚΙΝΑΛ προσπάθησε να συγκεντρώσει προοδευτικές δυνάμεις αλλά δεν το κατάφερε. Χάθηκε στον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί από την πλευρά του να δημιουργήσει έναν προοδευτικό πόλο. Καλό θα είναι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου να πετύχει κάποια από τις προσπάθειες και να συσπειρωθούν δυνάμεις της κεντροαριστεράς», σημείωσε.