Εν αναμονή της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα του κορωνοϊου, η Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με λιγότερους περιορισμούς, ενώ επισήμανε την ανάγκη οι πολίτες να «προφυλαχθούν» με τα εμβόλια.
Η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ποιοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και πως οι υπόλοιποι καλό είναι να εμβολιαστούν προκειμένου να προφυλαχθούν: «Στη γρίπη πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι πάνω από τα 60 και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Νομίζω ότι στον κορωνοϊό η σύσταση ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα συγχρωτιζόμαστε και θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, θα είναι να κάνουμε προφυλακτικό εμβόλιο».
«Τα πράγματα θα είναι καλύτερα από εδώ και πέρα. Στην Ελλάδα, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μαζί με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, δείχνουν ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι ανοσοποιημένοι, αλλά είναι καλό να είμαστε προφυλαγμένοι με ακόμη μια δόση εμβολίου. Τα εμβόλια δεν κάνουν παρενέργειες», ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας.
Με λιγότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων
Για την συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως «με βάση τα δεδομένα της χώρας, τι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου ξεκινούν τα σχολεία χωρίς μέτρα και με βάση τις δηλώσεις των ειδικών της επιτροπής, θεωρώ ότι θα ανοίξουμε με λιγότερα μέτρα».
Όσον αφορα τις πληροφορίες ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς μάσκες και με ένα σελφ τεστ η κ. Γκάγκα τόνισε: «Δεν θέλω να προλάβω την απόφαση της επιτροπής. Όμως τα δεδομένα λένε θα πάμε με λιγότερα μέτρα στο άνοιγμα των σχολείων».
«Ο ασθενής ήταν ανήσυχος. Η διοίκηση έπρεπε να ενημερώσει την οικογένεια»
Όσον αφορά τις καταγγελίες που έκανε δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για κακοποίηση του πατέρα του, στη διάρκεια νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, η Μίνα Γκάγκα απάντησε:
Για την καταγγελία στο Παπαγεωργίου: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο 98 ετών, που ένας άνθρωπος αποπροσανατολίζεται σε τέτοια ηλικία. Η παγια τακτική του νοσοκομείου είναι να φοράνε ρόμπα, ανοιχτή στο κάτω μέρος, προκειμένου να γίνονται με ευκολία οι πλύσεις. Επειδή ο ασθενής ήταν πολύ ανήσυχος έγινε ψυχιατρική εξέταση. Και μπήκαν τραυματικοί ιμάντες για να μην βγάλει τον καθετήρα και τραυματιστεί», τονίζοντας ότι: «Αυτό που έπρεπε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν να ειδοποιήσει την οικογένεια από την αρχή».
Επίκεινται και άλλες προσλήψεις στο ΕΣΥ
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στις κινήσεις αύξησης του προσωπικού του ΕΣΥ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως 12.000 γιατροί ενίσχυσαν τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, ενώ για 4.000 θέσεις νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πρόκειται να ενισχύσουν άμεσα τις δομές υγείας, ενώ ανέφερε πως επίκεινται και άλλες προσλήψεις.
Περισσότερη ενημέρωση για τον «Προσωπικό Γιατρό»
Όσον αφορά το ζήτημα σχετικά με τον «Προσωπικό Γιατρό» η Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι γιατροί να πρέπει να ενημερωθούν σωστά, λέγοντας πως σε πρόσφατες συζητήσεις της αντελήφθη ότι αυτό δεν έχει γίνει.
«Πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερη ενημέρωση στους γιατρούς, γιατί υπάρχει μια ασάφεια στο τι έχουν καταλάβει οι γιατροί. Το μέτρο αφορά πολλές ειδικότητες. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει αν δεν θέλει να έχει 2.000 ασθενείς, να επιλέξει πόσες ώρες θα δουλεύει, αν θέλει να δουλεύει πχ. τρεις ώρες», είπε η κ. Γκάγκα.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, «εκεί όπου ο άρρωστος πονάει περισσότερο», όπως είπε.