«Ειδικό αντιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του covid-19 δεν υπάρχει, αλλά με τη χρήση άλλων φαρμάκων προσπαθούμε να σταματήσουμε τη φλεγμονή και τη βαριά κλινική εικόνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει πολύ λίγα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δυστυχώς δεν λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς και δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ανοσολογικό πρόβλημα που εμφανίζουν κάποιοι νοσηλευόμενοι. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η δοκιμή νέων φαρμάκων, όπως το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον κορωνοϊό που πρόκειται να δοκιμάσουμε» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα όπου θα ξεκινήσει η δοκιμή.
Πρόκειται για ένα φάρμακο αντιφλεγμονώδες, που πρόκειται να χορηγηθεί σε ασθενείς την ερχόμενη εβδομάδα. «Από την αρχή της πανδημίας έχουν δοκιμαστεί πολλά φάρμακα. Το συγκεκριμένο έχει μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία στον τρόπο που χορηγείται γιατί είναι μέσα σε ειδικά σωματίδια που εισπνέονται. Υπάρχει μεγάλη διαδικασία προετοιμασίας καθώς το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουμε πρέπει να εγκριθεί από τον ΕΟΦ, να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα το χορηγούμε ενώ η επιλογή και ενημέρωση των ασθενών γίνεται με πολύ προσοχή και εκτιμούμε την κατάστασή τους προκειμένου να επιλέξουμε σε ποιους θα το χορηγήσουμε. Σίγουρα θα είναι ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι ή πρόκειται να διασωληνωθούν» ανέφερε η κα. Γκάγκα, προσθέτοντας ότι «αν ένας ικανός αριθμός ασθενών έχει θετικά αποτελέσματα τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις και αν το φάρμακο μπορεί να γίνει εμπορικά διαθέσιμο».
Σύμφωνα με την ίδια, το υπό δοκιμή φάρμακο θα χορηγείται μία φορά ημερησίως επί πέντε ημέρες και στη συνέχεια οι ασθενείς θα τεθούν υπό παρακολούθηση για διάστημα 23 ημερών. Συνολικά 90 ασθενείς πρόκειται να λάβουν δόσεις του φαρμάκου τόσο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όσο και στο νοσοκομείο «Αττικόν».